✓ De beste service en garantie

Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

oxo 10 tips om fruit te bewaren

10 tips om fruit te bewaren

Summer is coming! We mochten deze week al even een voorproefje nemen op het zomerse weer in Nederland. Heerlijk, maar dit betekent helaas ook dat groente en fruit eerder bederft dan normaal. Jij bijt toch ook liever in een verse en knapperige appel dan in een melige? Natuurlijk zet je jouw tanden liever in vers fruit. Maar hoe zorg je ervoor dat het fruit (langer) vers blijft? We geven je graag een aantal praktische tips.

Waarom begint fruit te rotten?

Het rotten van groente en fruit heeft drie redenen. De belangrijkste reden is ethyleen (of etheen). Dit is een rijpingsgas dat door groente en fruit zelf geproduceerd wordt. Daarnaast is onvoldoende luchtcirculatie funest voor jouw groene waren. Als de groente tegen de zijkant van de groentelade ligt, kan de lucht onvoldoende circuleren en hoopt vocht zich op tussen de lade en het product. Dit veroorzaakt rotting. Tenslotte is de luchtvochtigheid van invloed op de conditie van je groente of fruit.

Etheen of ethyleen

Als je fruit bewaart, produceert dit fruit etheen (ook wel ethyleen genoemd). De ene fruitsoort produceert meer etheen dan het ander, daardoor heeft ook iedere fruitsoort een persoonlijke behandeling nodig. Doe maar eens een banaan in een gesloten plastic zak en ontdek de volgende dag dat hij knettertje rijp, of zelfs al rot geworden is. Banaan is zo’n fruitsoort die heel veel etheen produceert.

Redenen waarom groente en fruit rotten

In de koelkast of erbuiten?

Fruit blijft langer vers in de koelkast. Alleen bananen kun je beter bij kamertemperatuur bewaren. Wist je dat bananen in de koelkast juist sneller rijpen? Handig voor als je een groene tros gekocht hebt. Sommige fruitsoorten daarentegen bewaar je eerst buiten de koelkast en wanneer het fruit rijp is leg je ze in de koelkast. Op die manier geniet je van de volle rijpe smaak en kun je ze toch lang bewaren.

Dit bewaar je in de koelkast

 • Appels
 • Abrikozen
 • Bessen
 • Kersen
 • Mandarijnen
 • Vijgen
 • Grapefruit
 • Druiven
 • Kiwi’s
 • Citroenen
 • Limoenen
 • Mango’s
 • Sinaasappels
 • Granaatappels

Laten rijpen daarna in de koelkast

 • Meloenen
 • Nectarines
 • Perziken
 • Peren
 • Avocado’s
 • Pruimen

Buiten de koelkast

 • Bananen
 • Watermeloenen
 • Ananas

Tip 1: Bewaar geen gesneden fruit

Zodra fruit beschadigd raakt is de kans groot dat op die plek rotting ontstaat. Hetzelfde gebeurt als je jouw fruit eerst schilt en snijdt en het vervolgens bewaart. Het fruit is zijn beschermende laag kwijt en staat open voor aanvallen van buitenaf.

Tip 2: Bewaar fruit droog

Vocht versnelt het rijpen en rotten van fruit. Was daarom je fruit niet voordat je het bewaart. Er blijft altijd wat water achter. Of droog je fruit goed af. Uiteraard zonder het fruit te beschadigen.

Tip 3: Laat fruit ademen

Als je fruit opsluit, bijvoorbeeld in een luchtdicht afsluitbaar bewaarbakje, dan is de kans groter dat het fruit gaat rotten. Zorg ervoor dat er altijd een luchtstroom langs het fruit waait. Zodat eventueel aanwezig vocht direct kan worden afgevoerd.

OXO pop opstapelen

Tip 4: Verwijder de rotte appel

Als je één rotte appel of een geplette bes bij het verse fruit bewaart, steekt deze de rest als het ware aan. Hierdoor is in no time de hele kist met appels, pruimen of bessen aan het rotten. Dus check het regelmatig en verwijder het rotte fruit.

Tip 5: Bewaren bij de juiste temperatuur

Stel je koelkast in op de juiste temperatuur. Te warm versnelt het rijpingsproces. Te koud laat het fruit bevriezen. Wij adviseren fruit te bewaren in 2 tot 4 graden Celcius. Onderin de koelkast is het altijd kouder dan bovenin.

Tip 6: Koel en donker bewaren

Knoflook, uien en aardappels bewaar je niet in de koelkast, maar in de kelder. Op een plek waar het donker en koel is.

Tip 7: Denk aan de Ethyleen

Er zijn fruitsoorten die veel Ethyleen afgeven en fruitsoorten die hier heel gevoelig voor zijn. Leg deze soorten niet naast elkaar. Als je bijvoorbeeld een banaan (geeft veel Ethyleen af) naast een avocado (is gevoelig voor Ethyleen) leg, zal de avocado heel snel rijp zijn. Misschien zelfs té snel.

Tip 8: Gebruik de groentelade

De groentelade in de koelkast is niet zomaar een extra opberglade. Deze lade is echt speciaal ontworpen om groente en fruit langer vers te houden. Maar je moet hem dan wel goed gebruiken. Heeft jouw groentelade een ventilatieopening? Zet deze dan open voor fruit (zodat vocht kan worden afgevoerd) en dicht voor (blad)groente (Groente houdt juist van een hoge luchtvochtigheid). Heeft jouw groentelade geen ventilatieopening? Gebruik hem dan voornamelijk voor groente en niet voor fruit.

Gebruik een Greensaver

De OXO Greensaver zorgt ervoor dat jouw groente en fruit langer vers blijft, zodat je minder hoeft weg te gooien. OXO GreenSavers hebben een lange levensduur en de investering heb je snel terugverdiend met heerlijk vers en knapperig voedsel. De OXO GreenSaver helpt voorkomen dat je groente en fruit begint te rotten.

OXO Greensaver

Hoe werkt de OXO Greensaver?

De OXO Greensaver houdt je groente en fruit in 3 stappen vers, knapperig en lang houdbaar. Het absorbeert het rijpingsgas ethyleen (of etheen), het zorgt voor goede luchtcirculatie en het regelt de luchtvochtigheid.

Activated Carbon Filter

Het Activated Carbon Filter is een volledig veilig, niet giftig, natuurlijk en milieuvriendelijk koolstoffilter van kokosschil. Dit filter absorbeert ethyleen/etheen, zodat dit rijpingsgas de versheid van jouw groente en fruit niet kan beïnvloeden. Dit filter gaat 3 maanden mee. Daarna is het verzadigd en dien je het te vervangen. Een handig datumschuifje geeft aan wanneer het filter aan vervanging toe is. Het vervangingsfilter vind je hier.

Hangende mand

Iedere Greensaver is uitgerust met een hangende mand die ook als vergiet gebruikt kan worden. Deze mand voorkomt dat je waren tegen de wanden aan liggen. Op die manier blijft de luchtcirculatie in de Greensaver vershoudboxen voldoende om vochtophopingen te voorkomen. En een vochtvrije ruimte bevordert de houdbaarheid van je groente en fruit.

Ventilatie

De OXO Greensavers zijn uitgerust met een ventilatieschuifje. Hiermee kun je de luchtvochtigheid in de vershoudbox regelen. Op dit schuifje staat van de meest voorkomende groente- en fruitsoorten of de schuif open of dicht moet staan. De perfecte luchtvochtigheid is voor iedere soort weer anders. Als vuistregel kun je het volgende aanhouden:

 • Gesloten voor bladgroenten
 • Geopend voor fruit en stevige groenten
 • Gesloten voor gesneden groenten en fruit

3 praktische formaten

Grote (water)meloenen passen niet in de GreenSavers. Dit fruit bewaar je daarom gewoon in de groentelade, die je dan natuurlijk wel voorziet van een OXO GreenSaver voor de koelkastlade.

OXO Greensavers

Interessant blog? Deel het online 🙂

lunchbox salade
Blog
OXO Good Grips Shop

Fijne salade voor de lunch

Zelf een maaltijdsalade maken is super makkelijk en je hebt gelijk een gezond gerecht voor tijdens de lunch. Je kunt eindeloos variëren met verschillende groenten,

Zelf een maaltijdsalade maken
Blog
Brechje

Zelf een maaltijdsalade maken

Zelf een maaltijdsalade maken is super makkelijk en je hebt gelijk een gezond gerecht voor tijdens de lunch of het avondeten. Je kunt eindeloos variëren

ijskoffie maken
Blog
Anne Groen

IJskoffie maken

Met warme dagen is het ontzettend lekker om ijskoffie te drinken. Bestel jij graag een ijskoffie buiten de deur? Probeer ’m eens zelf te maken!

De 4 beste ijsscheppen
Blog
Anne Groen

De beste ijsscheppen

Met de ijsscheppen van OXO creëer je de mooiste ronde ijsbollen. Met één druk op de knop laat je de bol losglijden uit de tang.

kernsen ontpitten
Blog
Anne Groen

Gemakkelijk kersen ontpitten

Het kersenseizoen is begonnen! En dat is fijn, want er gaat niets boven de smaak van verse, sappige kersen in de zomer. Heb jij deze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *