Summer is coming! We mochten deze week al even een voorproefje nemen op het zomerse weer in Nederland. Heerlijk, maar dit betekent helaas ook dat groente en fruit eerder bederft dan normaal. Jij bijt toch ook liever in een verse en knapperige appel dan in een melige? Natuurlijk zet je jouw tanden liever in vers fruit. Maar hoe zorg je ervoor dat het fruit (langer) vers blijft? We geven je graag een aantal praktische tips.
Waarom begint fruit te rotten?
Het rotten van groente en fruit heeft drie redenen. De belangrijkste reden is ethyleen (of etheen). Dit is een rijpingsgas dat door groente en fruit zelf geproduceerd wordt. Daarnaast is onvoldoende luchtcirculatie funest voor jouw groene waren. Als de groente tegen de zijkant van de groentelade ligt, kan de lucht onvoldoende circuleren en hoopt vocht zich op tussen de lade en het product. Dit veroorzaakt rotting. Tenslotte is de luchtvochtigheid van invloed op de conditie van je groente of fruit.
Etheen of ethyleen
Als je fruit bewaart, produceert dit fruit etheen (ook wel ethyleen genoemd). De ene fruitsoort produceert meer etheen dan het ander, daardoor heeft ook iedere fruitsoort een persoonlijke behandeling nodig. Doe maar eens een banaan in een gesloten plastic zak en ontdek de volgende dag dat hij knettertje rijp, of zelfs al rot geworden is. Banaan is zo’n fruitsoort die heel veel etheen produceert.
In de koelkast of erbuiten?
Fruit blijft langer vers in de koelkast. Alleen bananen kun je beter bij kamertemperatuur bewaren. Wist je dat bananen in de koelkast juist sneller rijpen? Handig voor als je een groene tros gekocht hebt. Sommige fruitsoorten daarentegen bewaar je eerst buiten de koelkast en wanneer het fruit rijp is leg je ze in de koelkast. Op die manier geniet je van de volle rijpe smaak en kun je ze toch lang bewaren.
Dit bewaar je in de koelkast
- Appels
- Abrikozen
- Bessen
- Kersen
- Mandarijnen
- Vijgen
- Grapefruit
- Druiven
- Kiwi’s
- Citroenen
- Limoenen
- Mango’s
- Sinaasappels
- Granaatappels
Laten rijpen daarna in de koelkast
- Meloenen
- Nectarines
- Perziken
- Peren
- Avocado’s
- Pruimen
Buiten de koelkast
- Bananen
- Watermeloenen
- Ananas
Tip 1: Bewaar geen gesneden fruit
Zodra fruit beschadigd raakt is de kans groot dat op die plek rotting ontstaat. Hetzelfde gebeurt als je jouw fruit eerst schilt en snijdt en het vervolgens bewaart. Het fruit is zijn beschermende laag kwijt en staat open voor aanvallen van buitenaf.
Tip 2: Bewaar fruit droog
Vocht versnelt het rijpen en rotten van fruit. Was daarom je fruit niet voordat je het bewaart. Er blijft altijd wat water achter. Of droog je fruit goed af. Uiteraard zonder het fruit te beschadigen.
Tip 3: Laat fruit ademen
Als je fruit opsluit, bijvoorbeeld in een luchtdicht afsluitbaar bewaarbakje, dan is de kans groter dat het fruit gaat rotten. Zorg ervoor dat er altijd een luchtstroom langs het fruit waait. Zodat eventueel aanwezig vocht direct kan worden afgevoerd.
Tip 4: Verwijder de rotte appel
Als je één rotte appel of een geplette bes bij het verse fruit bewaart, steekt deze de rest als het ware aan. Hierdoor is in no time de hele kist met appels, pruimen of bessen aan het rotten. Dus check het regelmatig en verwijder het rotte fruit.
Tip 5: Bewaren bij de juiste temperatuur
Stel je koelkast in op de juiste temperatuur. Te warm versnelt het rijpingsproces. Te koud laat het fruit bevriezen. Wij adviseren fruit te bewaren in 2 tot 4 graden Celcius. Onderin de koelkast is het altijd kouder dan bovenin.
Tip 6: Koel en donker bewaren
Knoflook, uien en aardappels bewaar je niet in de koelkast, maar in de kelder. Op een plek waar het donker en koel is.
Tip 7: Denk aan de Ethyleen
Er zijn fruitsoorten die veel Ethyleen afgeven en fruitsoorten die hier heel gevoelig voor zijn. Leg deze soorten niet naast elkaar. Als je bijvoorbeeld een banaan (geeft veel Ethyleen af) naast een avocado (is gevoelig voor Ethyleen) leg, zal de avocado heel snel rijp zijn. Misschien zelfs té snel.
Tip 8: Gebruik de groentelade
De groentelade in de koelkast is niet zomaar een extra opberglade. Deze lade is echt speciaal ontworpen om groente en fruit langer vers te houden. Maar je moet hem dan wel goed gebruiken. Heeft jouw groentelade een ventilatieopening? Zet deze dan open voor fruit (zodat vocht kan worden afgevoerd) en dicht voor (blad)groente (Groente houdt juist van een hoge luchtvochtigheid). Heeft jouw groentelade geen ventilatieopening? Gebruik hem dan voornamelijk voor groente en niet voor fruit.
Gebruik een Greensaver
De OXO Greensaver zorgt ervoor dat jouw groente en fruit langer vers blijft, zodat je minder hoeft weg te gooien. OXO GreenSavers hebben een lange levensduur en de investering heb je snel terugverdiend met heerlijk vers en knapperig voedsel. De OXO GreenSaver helpt voorkomen dat je groente en fruit begint te rotten.
Hoe werkt de OXO Greensaver?
De OXO Greensaver houdt je groente en fruit in 3 stappen vers, knapperig en lang houdbaar. Het absorbeert het rijpingsgas ethyleen (of etheen), het zorgt voor goede luchtcirculatie en het regelt de luchtvochtigheid.
Activated Carbon Filter
Het Activated Carbon Filter is een volledig veilig, niet giftig, natuurlijk en milieuvriendelijk koolstoffilter van kokosschil. Dit filter absorbeert ethyleen/etheen, zodat dit rijpingsgas de versheid van jouw groente en fruit niet kan beïnvloeden. Dit filter gaat 3 maanden mee. Daarna is het verzadigd en dien je het te vervangen. Een handig datumschuifje geeft aan wanneer het filter aan vervanging toe is. Het vervangingsfilter vind je hier.
Hangende mand
Iedere Greensaver is uitgerust met een hangende mand die ook als vergiet gebruikt kan worden. Deze mand voorkomt dat je waren tegen de wanden aan liggen. Op die manier blijft de luchtcirculatie in de Greensaver vershoudboxen voldoende om vochtophopingen te voorkomen. En een vochtvrije ruimte bevordert de houdbaarheid van je groente en fruit.
Ventilatie
De OXO Greensavers zijn uitgerust met een ventilatieschuifje. Hiermee kun je de luchtvochtigheid in de vershoudbox regelen. Op dit schuifje staat van de meest voorkomende groente- en fruitsoorten of de schuif open of dicht moet staan. De perfecte luchtvochtigheid is voor iedere soort weer anders. Als vuistregel kun je het volgende aanhouden:
- Gesloten voor bladgroenten
- Geopend voor fruit en stevige groenten
- Gesloten voor gesneden groenten en fruit
3 praktische formaten
- 1,5 liter voor klein fruit zoals bessen, erwten en druiven
- 4,0 liter voor middelgroot fruit zoals appels en peren, maar ook sla en broccoli
- 4,7 liter voor groot fruit zoals mango’s, maar ook komkommer, wortel en selderij
Grote (water)meloenen passen niet in de GreenSavers. Dit fruit bewaar je daarom gewoon in de groentelade, die je dan natuurlijk wel voorziet van een OXO GreenSaver voor de koelkastlade.
OXO Greensavers
Interessant blog? Deel het online 🙂
Speelgoed opruimen en opbergen
De OXO POP-containers staan bekend om het bewaren van droge etenswaren en snacks in de keuken. Maar wist je dat ze ook handig zijn voor het opruimen en opbergen van speelgoed? In dit blog delen we hoe en waarom je OXO POP-containers kunt gebruiken voor het organiseren van speelgoed in huis. Van blokken tot poppetjes en auto’s, deze containers maken het opruimen van speelgoed eenvoudiger en leuker voor je kind.
Hoe werkt een blikopener?
Een blikopener is een onmisbaar keukengerei dat je helpt om snel en veilig blikken open te maken. Hoewel het principe simpel lijkt, zijn er verschillende soorten blikopeners op de markt die het openen van blikken gemakkelijker en ergonomischer maken.
Voorraadbus koffie
Goede koffie verdient het om op zijn best vers gehouden te worden. En met op zijn best bedoelen we niet een zak met een knijper
Stoofvlees als kerstdiner
Heb jij ook al veel zin in het kerstdiner? En weet je al wat het dit jaar wordt? Konijn, fazant of klassiek kalkoen? Of kies je
OXO Doe-het-zelf-cadeau voor kerst
Geef jij dit jaar iets bijzonders voor kerst? Kijk dan verder dan gewoon iets in de winkel laten inpakken. Geef een doe-het-zelf-cadeau. Dat vindt iedereen
De nieuwe OXO Maatkan
De beste Sinterklaascadeaus zijn cadeaus waar je echt wat aan hebt. Die echt handig zijn in gebruik. En daarvoor moet je nou net bij OXO zijn. Wij hebben een mooie koopgids gemaakt met de 10 populairste sinterklaascadeaus. Lees snel verder…