Gepost op

Fruit bewaren tips

Fruit Bewaren Tips

Bijt je liever in een verse en knapperige appel dan in een melige die net iets te rijp is? Natuurlijk zet je jouw tanden liever in vers fruit. Maar hoe zorg je er nou voor dat het fruit ook vers blijft? We geven je graag een paar tips.

1. Bewaar geen gesneden fruit

Zodra fruit beschadigd raakt is de kans groot dat op die plek rotting ontstaat. Hetzelfde gebeurt als je jouw fruit eerst schilt en snijdt en het vervolgens bewaart. Het fruit is zijn beschermende laag kwijt en staat open voor aanvallen van buitenaf.

2. Bewaar fruit droog

Vocht versnelt het rijpen en rotten van fruit. Was daarom je fruit niet voordat je het bewaart. Er blijft altijd wat water achter. Of droog je fruit goed af. Uiteraard zonder het fruit te beschadigen.

3. Laat fruit ademen

Als je fruit opsluit, bijvoorbeeld in een luchtdicht afsluitbaar bewaarbakje, dan is de kans groter dat het fruit gaat rotten. Zorg ervoor dat er altijd een luchtstroom langs het fruit waait. Zodat eventueel aanwezig vocht direct kan worden afgevoerd.

4. Verwijder de rotte appel

Als je één rotte appel of een geplette bes bij het verse fruit bewaart, steekt deze de rest als het ware aan. Hierdoor is in no time de hele kist met appels, pruimen of bessen aan het rotten. Dus check het regelmatig en verwijder het rotte fruit.

5. Bewaren bij de juiste temperatuur

Stel je koelkast in op de juiste temperatuur. Te warm versnelt het rijpingsproces. Te koud laat het fruit bevriezen. Wij adviseren fruit te bewaren in 2 tot 4 graden Celcius. Onderin de koelkast is het altijd kouder dan bovenin.

6. Koel en donker bewaren

Knoflook, uien en aardappels bewaar je niet in de koelkast, maar in de kelder. Op een plek waar het donker en koel is.

7. Denk aan de Ethyleen (rijpingsgas)

Er zijn fruitsoorten die veel Ethyleen afgeven en fruitsoorten die hier heel gevoelig voor zijn. Leg deze soorten niet naast elkaar. Als je bijvoorbeeld een banaan (geeft veel Ethyleen af) naast een avocado (is gevoelig voor Ethyleen) leg, zal de avocado heel snel rijp zijn. Misschien zelfs té snel.

8. Gebruik de groentelade

De groentelade in de koelkast is niet zomaar een extra opberglade. Deze lade is echt speciaal ontworpen om groente en fruit langer vers te houden. Maar je moet hem dan wel goed gebruiken. Heeft jouw groentelade een ventilatieopening? Zet deze dan open voor fruit (zodat vocht kan worden afgevoerd) en dicht voor (blad)groente (Groente houdt juist van een hoge luchtvochtigheid). Heeft jouw groentelade geen ventilatieopening? Gebruik hem dan voornamelijk voor groente en niet voor fruit.

Fruit Bewaren Tips

9. Gebruik een Greensaver

Fruit kun je pas echt lang vershouden met de OXO Greensaver. Deze bewaarboxen zorgen voor voldoende luchtstroming, regelen de luchtvochtigheid en absorberen Ethyleen (rijpingsgas).

10. Bewaar in of buiten de koelkast

In principe kun je al het fruit in de koelkast bewaren. Maar er zijn 2 uitzonderingen.

  • Laat deze fruitsoorten buiten de koelkast rijpen en bewaar ze vervolgens in de koelkast:
    Avocado’s, peren, perziken, nactarines en pruimen
  • Bewaar deze fruitsoorten altijd buiten de koelkast:
    Bananen, ananassen en watermeloenen

Fruit Bewaren Tips

Meer weten?

Bekijk hier alle OXO Greensavers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *