Aardappelpuree gebruik je voor de fijnste stamppot of in combinatie met een smaakvolle jus tijdens een uitgebreid diner. Door smaken toe te voegen, maak je van aardappelpuree bijgerecht waarmee je alle kanten op kunt. Maar om de beste aardappelpuree te maken, heb je naast een goed recept, ook goed keukengerei nodig. Wij nemen je in dit blog mee in de wereld van de aardappelstampers, pureepersen en passeerzeven.
Klassieke aardappelpuree
Klassieke aardappelpuree zoals oma het maakte. Fijn, maar niet té fijn. Want klassieke aardappelpuree mag een bite hebben en hier en daar een klontje. Soms wordt grootmoeders aardappelpuree zelfs gemaakt met ongeschilde aardappelen.
1. Draad-aardappelstamper
Voor de klassieke aardappelpuree gebruik je de klassieke aardappelstamper van ijzersterk RVS-draad. Uiteraard voorzien van een zachte greep die de schokken van het stampen perfect opvangt. Zeker als je wat minder kracht in je handen hebt, is dit onmisbaar. De greep heeft ‘vlindertjes’, zie zorgen voor nog meer grip. Zodat deze aardappelstamper niet uit je handen glijdt. Ook niet als ze nat zijn.


2. Veilig voor de anti-aanbaklaag
Naast de klassieke draad-aardappelstamper hebben we natuurlijk ook een variant die voorzichtig omgaat met jouw anti-aanbaklagen. Want aardappels stamp je vaak in de pan. Uiteraard heeft deze aardappelstamper net zo’n zachte greep als de draad-aardappelstamper. En loopt de kop rond, zodat hij perfect de vorm van de pan volgt.
Gladde aardappelpuree maken
Soms wil je helemaal niet die rustieke aardappelpuree van oma. Maar heb je meer behoefte aan supergladde aardappelpuree. Helemaal zonder klontjes en perfect fijn. De één vindt dit teveel lijken op babyvoeding. De ander vindt dit echt om te smullen. Smaken verschillen. En daarom zijn er ook verschillende aardappelstampers die allemaal goed zijn.
3. Horizontale aardappelstamper
De horizontale aardappelstamper bestaat uit een geperforeerde, ovale plaat. Met deze plaat duw je de aardappels echt fijn. En onder grote kracht wordt de geplette aardappel vervolgens door de gaatjes geduwd. De zachte, horizontale greep zorgt ervoor dat je nog meer kracht kunt zetten. Wat ook handig is als je je hand moeilijk kunt sluiten of er weinig kracht in hebt.

Extreemgladde aardappelpuree
Als je droomt van zijdezachte aardappelpuree, dan kies je voor een pureepers of een passeerzeef. Hiermee krijg je aardappelpuree van restaurantkwaliteit. Een kwaliteit die jij als thuiskok natuurlijk graag evenaart. Je duwt de aardappel door kleine gaatjes, waardoor de puree echt fijn wordt. In de praktijk merken we dat het handig is om de aardappels eerst te prakken of te pureren met een klassieke aardappelstamper. Dit maakt het makkelijker om tot het perfecte resultaat te komen.
4. Aardappelpureepers
De horizontale aardappelstamper bestaat uit een geperforeerde, ovale plaat. Met deze plaat duw je de aardappels echt fijn. En onder grote kracht wordt de geplette aardappel vervolgens door de gaatjes geduwd. De zachte, horizontale greep zorgt ervoor dat je nog meer kracht kunt zetten. Wat ook handig is als je je hand moeilijk kunt sluiten of er weinig kracht in hebt.


5. Passeerzeef
Naast de klassieke draad-aardappelstamper hebben we natuurlijk ook een variant die voorzichtig omgaat met jouw anti-aanbaklagen. Want aardappels stamp je vaak in de pan. Uiteraard heeft deze aardappelstamper net zo’n zachte greep als de draad-aardappelstamper. En loopt de kop rond, zodat hij perfect de vorm van de pan volgt.
Recept voor de beste aardappelpuree
Of je de aardappels nu grof, fijn of superfijn wilt pureren. Of je er naast aardappelen ook andere groente, zoals knolselderij of wortel doorheen doet. En of je de aardappelen van te voren wel of niet wilt schillen. Hoe je je aardappelpuree ook maakt, met onderstaand recept wordt het nog even 10 keer zo lekker. Geniet ervan. Van het gerecht, maar ook van jouw duurzame OXO Aardappelstamper/pers met lange levensduur.
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 200 milliliter volle melk
- 100 gram roomboter
- 2 eidooiers
- zout
- peper (bij voorkeur witte)
- nootmuskaat
- eventueel kerrie

Bereiding
Laat de ongeschilde aardappelen in de oven op wat zout garen. Na het garen pel je de aardappels (als je wilt) en stamp je ze met de aardappelstamper. Voeg de roomboter, eidooiers en melk toe en stamp de aardappelen nogmaals. Schep vervolgens de klonterige puree in de pureepers. Start met de grofste stand en werk langzaam naar de fijnste stand toe. Als de puree naar wens is, maak je hem op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Wij voegden ook een klein beetje kerrie toe. Dit is vooral lekker als je de aardappelpuree gebruikt voor een stamppot.