Een kaasplank maak je voor een grote groep, omdat ook vegetariërs hun vingers erbij aflikken. Daardoor is een kaasplank veel gangbaarder dan een vleesplank. Hoewel je voor de liefhebber natuurlijk prima een gemixte plank kunt maken. Een aantrekkelijke kaasplank staat heel mooi en gezellig op tafel. En het laat zich goed smaken bij een hele reeks fijne dranken. Een kaasplank is dus een lust voor zowel het oog als de mond.
Veel verschillende hapjes op één schaal
Er zijn veel redenen waarom het leuk is om een mooie kaasplank te maken. Om te beginnen zorgt hij in één keer voor veel verschillende hapjes, vaak voor ieder wat wils. Ten tweede komt hij het beste tot zijn recht op kamertemperatuur, wat ook precies de temperatuur bij jou in de kamer is. Hierdoor hoef je niet bang hoeft te zijn dat hij te lang blijft staan en een beetje vies wordt. Wat bijvoorbeeld met een vleesplank het geval is.
En natuurlijk is het leuk om een mooie kaasplank samen te stellen. Toch? Als je je wenkbrauwen fronst bij die laatste zin, dan is dit blog perfect voor jou. Want deze tips over het kiezen van de juiste kazen, de gerechten die je erbij kunt serveren en hoe je ze kunt presenteren, helpen je om in een mum van tijd je eigen aantrekkelijke kaasplank te creëren.

De basis
Begin met het kiezen van een sterke basis, dit is dus nog niet de kaas. Maar bijvoorbeeld vijgenjam, een kleurrijke schaal olijven en een stukje honingraat. Dit zijn je focuspunten waar je alles omheen organiseert.
De kaas
Voor een plank van gemiddelde grootte zijn twee tot drie kazen ideaal. Zoek naar verschillende texturen (zacht of hard), smaken (scherp zoals cheddar of pittig zoals blauwe kaas) en melksoorten (koe, geit of schaap). Als je nieuw bent in de kaaswereld, vraag dan de experts in je lokale kaaswinkel om een selectie aan te bevelen.
Laat wat ruimte vrij
Plaats de kazen ver genoeg uit elkaar op je plank zodat je er crackers en andere ingrediënten omheen kunt leggen. Je creëert symmetrie door de kazen op tegenoverliggende hoeken of zijkanten van de plank te leggen. Symmetrie geeft rust en zorgt ervoor dat de kaasplank er netjes uitziet.
Snij de eerste plak er vast af
Geef je gasten een voorsprong door een of twee plakjes kaas van het blok te snijden voor een organische en uitnodigende presentatie. Maar snij niet alles voor, anders drogen de kazen uit. En dat is natuurlijk zonde. Ook geef je elke kaas een eigen mes. Voor de Hollandse kaas leg je natuurlijk een kaasschaaf neer.
Combineer de smaken
Krachtig smakende kazen (zoals blauwe kaas of Goudse kaas) temper je met de zoetheid van honing of fruit. Maak een rijke, romige kaas lichter met een knapperige augurk of een hartige olijventapenade. Zet de jam en de smeersels naast de juiste kaaspartner met een klein lepeltje voor het serveren. Zo is meteen duidelijk welk smeersel bij welke kaas hoort.

Maak een mooie compositie
De mooiste kaasplanken hebben een scala aan kleuren, vormen en texturen. Probeer dieppaarse druiven, goudbruine gedroogde abrikozen, hele vijgen, groene olijven en crackers met zaden. Plaats ingrediënten zoals noten en olijven in kleine kommen of bordjes. En andere gerechten direct op de plank.
Handige keukenhulpjes
Leg bij de augurken een handige tang. En zorg dat je de olijven vooraf ontpit met de olijf- en kersenontpitter, die dus ook heel geschikt is voor kersen. Om de olijven te prikken, kun je heel goed de OXO Kreeftenvorkjes gebruiken. Verder schil je vers fruit vooraf met een dunschiller. En kraak je de walnoten met de slanke notenkraker. Merk je steeds vaker dat je een pot niet open krijgt? Schaf dan een handige potopener aan.
Voeg crackers en brood toe
Gebruik sneetjes stokbrood, een waaier van crackers of broodstengels om de resterende gaten op de plank op te vullen. Als je plank overvol is, leg dan extra brood of crackers in een kom ernaast. Probeer minstens twee verschillende soorten brood te gebruiken.
Versier de kaasplank
Takjes verse kruiden, zoals rozemarijn, tijm of een bloeiende plant zoals lavendel, zorgen voor een aantrekkelijke finishing touch op de schaal. Ook een kaasvlaggetje kan heel leuk staan en geeft je kaasplank een mooi Nederlands tintje.

Boodschappenlijst
Laat je fantasie de vrije loop (en je eetlust) met onze lijst met gerechten die het goed doen op een kaasplank. Deze opties zijn vleesvrij, maar je kunt er ook altijd salami of andere vleeswaren aan toevoegen. Het is jouw kaasplank, dus jij bepaalt.
1. Geschikte kazen voor jouw kaasplank
- Zacht: Brie, Camembert
- Halfhard: Cheddar, Monterey Jack
- Hard: Parmezaan, Gruyère
- Gerijpt: Goudse kaas, Manchego
- Blauw: Gorgonzola, Roquefort
2. Perfect brood voor bij de kaas
- Crackers
- Gesneden stokbrood
- Olijven- of rozemarijnbrood
- Spreadsticks
3. Heerlijke zoete hapjes
- Gedroogde abrikozen, kersen of appels
- Verse peren, vijgen, druiven of bessen
- Chocolade
- Honingraat
4. Hartige hapjes voor de kaasplank
- Olijven
- Cornichons
- Noten, zoals amandelen, walnoten of pistachenoten
- Geroosterde rode paprika’s
- Augurken
5. En natuurlijk de smeersels
- Vijgenjam
- Honing
- Pesto
- Hummus
- Tapenade