✓ De beste service en garantie

Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Stoofvlees als kerstdiner

Heb jij ook al veel zin in het kerstdiner? En weet je al wat het dit jaar wordt? Konijn, fazant of klassiek kalkoen? Of kies je juist voor een vegetarisch kerstdiner? 

Persoonlijke touch

De keuze is enorm en daarom helpen wij je kiezen. Jij maakt dit jaar namelijk een heerlijke stoofschotel met kerst! Want het leuke van stoofvlees is dat alles mag en alles kan. Je kunt er als #Kerstkok dus helemaal je eigen draai aan geven. En zo zet je iets unieks op de kersttafel.

groenten-stoof-kerst

Dit kun je toevoegen

Hieronder vind je een basisrecept, maar voel je vrij om de wijn te vervangen door bruin bier of een scheutje azijn met een paar tomaten. Ook kun je er ontbijtkoek, appelstroop of spek aan toe voegen. Je mag andere groenten gebruiken of margarine in plaats van roomboter. Je kunt er zelfs een vegetarische variant van maken met veel groenten en specerijen. En in dit recept doen we geen knoflook, maar als je van knoflook houdt, dan mag je er natuurlijk gewoon 1 of 2 teentjes indoen.

Maak een proefdiner

Vanuit het stoofschotel-basisrecept kun je dus alle kanten op. En dat is leuk! Maar beloof me 1 ding, maak een paar dagen voor kerst wel even een proefkerstdiner. Of maak eerst een basisrecept. En wijzig de keer erna pas een paar ingrediënten. Want misschien waren die gedroogde pruimen die je hebt toegevoegd toch niet zo’n goed idee. En natuurlijk, de tijd is beperkt. Maar een sinterklaasstoofschotel vindt ook iedereen heerlijk. En een vegetarische adventschotel is natuurlijk altijd een goed idee. Zo werk je langzaam naar jouw ultieme kerstgerecht toe.

4 personen
3 tot 4 uur bereidingstijd

1. Rundvlees

De basis van de stoofpot is 600 gram rundvlees. Hier draait het om en dit geeft de smaak aan je gerecht. Zorg ervoor dat je goed mals vlees haalt, bij voorkeur bij de keurslager. Dit vlees laat je straks lang garen, waardoor het bijna uit elkaar valt (draadjesvlees).

2. Groenten

De groenten bij stoofvlees bestaan uit een winterpeen en 2 uien. Maar kijk even wat je nog meer in huis hebt, want in feite mag alles in de stoofpot. Let er wel op dat wat je erin stopt, ook smaakbepalend is. Prei en knolselderij zijn bijvoorbeeld heel geschikt om toe te voegen. De groenten mag je grof snijden, want tijdens het stoven van het vlees heeft het voldoende tijd om helemaal gaar en zacht te worden.

3. Specerijen

De specerijen in een stoofschotel zijn onmisbaar. Voeg 1 of 2 laurierbladeren toe, een beetje tijm en een takje rozemarijn. Eventueel kun je er ook een paar kruidnagelen bij doen voor een bijzondere kerstsmaak. Peper en zout voeg je pas aan het einde toe, als je de stoofpot op smaak brengt.

4. Overige ingrediënten voor stoofvlees

2 eetlepels roomboter om het vlees in de braden mogen natuurlijk niet ontbreken. Net als de 2 dl. bouillon om smaak te geven en 2 dl. rode wijn om het af te blussen. Meet het even af met een maatkan, dan weet je zeker dat je niet teveel wijn toevoegt of dat het te zout wordt door de grote hoeveelheid bouillon.

5. In de pan of in de oven

Je laat het vlees in de pan garen. In een grote braadpan. Maar het kan ook gewoon in de oven. Dan kun je de temperatuur en de tijd goed regelen. En het is wel zo veilig omdat de oven afgesloten is. Mocht je tijdens het garen nog even weg moeten voor een boodschap. Verwarm de oven voor op 150 graden.

Het recept voor Kerststoofvlees

  1. Snijd het vlees in stukken en bestrooi het met peper
  2. Bak het vlees in de hete boter aan beide zijden bruin
  3. Maak de ui en de wortel schoon en hak ze in grove stukken
  4. Doe de ui bij het vlees
  5. Voeg vervolgens de winterpeen, overige groenten, de tijm en overige kruiden en specerijen, de wijn en de bouillon toe
  6. Doe het deksel op de pan en zet de pan in de oven. Of laat hem op het fornuis garen
  7. Laat het vlees ongeveer 3 uur garen, het moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt
  8. Serveer met gebakken aardappels
  9. Kleed jouw kerstdiner mooi aan met spiraalgarnering, deze maak je eenvoudig met een Spiraalsnijder
kerstdiner-tafel

OXO Good Grips helpt een handje

Maak heerlijk stoofvlees voor jouw kerstdiner met de handige keukenhulpen van OXO Good Grips.

Interessant blog? Deel het online 🙂

Afwasborstel Houder
Blog
OXO Good Grips Shop

Afwasborstelhouder

Een houder voor de afwasborstel houdt je aanrecht netjes en opgeruimd. Hij biedt plaats aan meerdere borstels en/of sponzen. En die kunnen hierin perfect uitlekken

Hoe werkt de OXO Greensaver
Blog
OXO Good Grips Shop

Hoe werkt OXO GreenSaver?

De OXO GreenSaver zorgt ervoor dat jouw groente en fruit langer vers blijft, zodat je minder hoeft weg te gooien. OXO GreenSavers hebben een lange levensduur.

Siliconen keukengerei kopen
Blog
Brechje

Siliconen keukengerei kopen

Tegenwoordig zien we siliconen keukengerei steeds vaker terugkomen in de keuken. Wij snappen wel waarom, er zitten aan siliconen meer voor- dan nadelen. Zo is

Een schone werkplek
Blog
Brechje

Een schone werkplek

Een schone werkplek werkt het fijnst. En alleen het oppervlak van je elektronische apparaten schoonmaken is niet voldoende. Na verloop van tijd hoopt zich namelijk

Zo maak je een smeuïge stamppot
Blog
hester

Zo maak je een smeuïge stamppot

Er zijn veel verschillende stamppotrecepten te vinden. Maar hoe maak je nou de meest smeuïge stamppot? Het begint bij het kiezen van de juiste aardappel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *