Zelf pesto maken

zelf-pesto-maken

Zelf pesto maken

Zelf pesto maken is makkelijk. De ingrediënten zijn heel simpel en je mag er altijd van afwijken. Zo kan jouw pesto dus nooit mislukken. Hooguit ‘anders’ smaken. Pesto maak je met groen, noten, kaas, knoflook, olie en citroen. That’s it.

Varieer met ingrediënten

Pesto is heerlijk op pizza, pasta of kip. Je kunt jouw gerecht er echt mee naar een hoger niveau tillen. En je kunt hem zelf krachtig of mild maken. En zonder zuivel of zonder noten wanneer je een allergie hebt. Zelfs de basilicum kun je vervangen door een andere mooie groente met een eigen bijzondere smaak.

ingredienten-voor-klassieke-pesto

Knoflook, citroen en olie

We raden aan om de knoflook, de citroen en de olie altijd toe te voegen. We raden olijfolie aan, maar je kunt ook voor een andere olie kiezen. Vervolgens varieer je met groen, noten en kaas. Zo maak je jouw eigen pesto.

Groen (basilicum)

In plaats van basilicum kun je andere kruiden of zelfs bladgroente gebruiken. Probeer het eens met peterselie (heeft een zachtere smaak en accentueert de smaak van de noten en de kaas), Rucola (voor een meer doordringende, gepeperde smaak), Broccoli (geeft een beetje meer vet en is bitter van smaak) of Worteltopjes (voor een lichte saus met wortelsmaak).

Noten (pijnboompitten)

Ook de klassieke pijnboompitten kun je vervangen. In goedkopere pesto’s in de supermarkt worden vaak cashewnoten gebruik. Maar probeer het ook eens met Amandelen (geeft een knapperige, boterachtige smaak), Walnoten (maakt het wat rauwer), Pecannoten (maakt het iets zoeter) of Pompoen- of Zonnebloemzaden (geeft een lichtere smaak).

Kaas (parmezaan)

Ook de Parmazaanse kaas kun je prima vervangen. Eigenlijk is iedere harde kaas er geschikt voor. Varieer ermee en proef zelf welke je lekker vindt.

zelfgemaakte-pasta-pesto

Recept voor Pesto

Dit is het klassieke pesto-recept voor 250 milliliter pesto.

  • 2 grote handen groen (basilicum)
  • 60 milliliter noten (pijnboompitten)
  • Het sap uit 1 citroen
  • 80 milliliter olie (olijfolie)
  • 1 teentje knoflook
  • Harde kaas (parmezaan)
  • Zout en peper naar smaak

Zelf pesto maken gaat altijd goed. In dit recept beschrijven we zout en peper naar smaak. Maar natuurlijk voeg je alle ingrediënten naar smaak toe. Zo wordt jouw pesto uniek en smaakvol. En lukt hij altijd!

Maak het jezelf gemakkelijk met deze handige OXO Keukenhulpen