Heb jij ook al veel zin in het kerstdiner? En weet je al wat het dit jaar wordt? Konijn, fazant of klassiek kalkoen? Of kies je juist voor een vegetarisch kerstdiner?
Persoonlijke touch
De keuze is enorm en daarom helpen wij je kiezen. Jij maakt dit jaar namelijk een heerlijke stoofschotel met kerst! Want het leuke van stoofvlees is dat alles mag en alles kan. Je kunt er als #Kerstkok dus helemaal je eigen draai aan geven. En zo zet je iets unieks op de kersttafel.
Dit kun je toevoegen
Hieronder vind je een basisrecept, maar voel je vrij om de wijn te vervangen door bruin bier of een scheutje azijn met een paar tomaten. Ook kun je er ontbijtkoek, appelstroop of spek aan toe voegen. Je mag andere groenten gebruiken of margarine in plaats van roomboter. Je kunt er zelfs een vegetarische variant van maken met veel groenten en specerijen. En in dit recept doen we geen knoflook, maar als je van knoflook houdt, dan mag je er natuurlijk gewoon 1 of 2 teentjes indoen.
Maak een proefdiner
Vanuit het stoofschotel-basisrecept kun je dus alle kanten op. En dat is leuk! Maar beloof me 1 ding, maak een paar dagen voor kerst wel even een proefkerstdiner. Of maak eerst een basisrecept. En wijzig de keer erna pas een paar ingrediënten. Want misschien waren die gedroogde pruimen die je hebt toegevoegd toch niet zo’n goed idee. En natuurlijk, de tijd is beperkt. Maar een sinterklaasstoofschotel vindt ook iedereen heerlijk. En een vegetarische adventschotel is natuurlijk altijd een goed idee. Zo werk je langzaam naar jouw ultieme kerstgerecht toe.
4 personen
3 tot 4 uur bereidingstijd1. Rundvlees
De basis van de stoofpot is 600 gram rundvlees. Hier draait het om en dit geeft de smaak aan je gerecht. Zorg ervoor dat je goed mals vlees haalt, bij voorkeur bij de keurslager. Dit vlees laat je straks lang garen, waardoor het bijna uit elkaar valt (draadjesvlees).
2. Groenten
De groenten bij stoofvlees bestaan uit een winterpeen en 2 uien. Maar kijk even wat je nog meer in huis hebt, want in feite mag alles in de stoofpot. Let er wel op dat wat je erin stopt, ook smaakbepalend is. Prei en knolselderij zijn bijvoorbeeld heel geschikt om toe te voegen. De groenten mag je grof snijden, want tijdens het stoven van het vlees heeft het voldoende tijd om helemaal gaar en zacht te worden.
3. Specerijen
De specerijen in een stoofschotel zijn onmisbaar. Voeg 1 of 2 laurierbladeren toe, een beetje tijm en een takje rozemarijn. Eventueel kun je er ook een paar kruidnagelen bij doen voor een bijzondere kerstsmaak. Peper en zout voeg je pas aan het einde toe, als je de stoofpot op smaak brengt.
4. Overige ingrediënten voor stoofvlees
2 eetlepels roomboter om het vlees in de braden mogen natuurlijk niet ontbreken. Net als de 2 dl. bouillon om smaak te geven en 2 dl. rode wijn om het af te blussen. Meet het even af met een maatkan, dan weet je zeker dat je niet teveel wijn toevoegt of dat het te zout wordt door de grote hoeveelheid bouillon.
5. In de pan of in de oven
Je laat het vlees in de pan garen. In een grote braadpan. Maar het kan ook gewoon in de oven. Dan kun je de temperatuur en de tijd goed regelen. En het is wel zo veilig omdat de oven afgesloten is. Mocht je tijdens het garen nog even weg moeten voor een boodschap. Verwarm de oven voor op 150 graden.
Het recept voor Kerststoofvlees
- Snijd het vlees in stukken en bestrooi het met peper
- Bak het vlees in de hete boter aan beide zijden bruin
- Maak de ui en de wortel schoon en hak ze in grove stukken
- Doe de ui bij het vlees
- Voeg vervolgens de winterpeen, overige groenten, de tijm en overige kruiden en specerijen, de wijn en de bouillon toe
- Doe het deksel op de pan en zet de pan in de oven. Of laat hem op het fornuis garen
- Laat het vlees ongeveer 3 uur garen, het moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt
- Serveer met gebakken aardappels
- Kleed jouw kerstdiner mooi aan met spiraalgarnering, deze maak je eenvoudig met een Spiraalsnijder
OXO Good Grips helpt een handje
Maak heerlijk stoofvlees voor jouw kerstdiner met de handige keukenhulpen van OXO Good Grips.
-
Waardering 4.00 uit 5
€ 24,95Oorspronkelijke prijs was: € 24,95.€ 19,95Huidige prijs is: € 19,95. Bestellen
Interessant blog? Deel het online 🙂

Kerstcadeau’s voor in de keuken
20 ideeën voor onder de kerstboom
Wat leg je onder de kerstboom? En wat geef je die keukenprins of prinses? Een handig cadeau natuurlijk, voor in de keuken. Want dat is perfect voor als je van gemak houdt, of het gewoon keihard nodig hebt.

Sinterklaascadeaus
De beste Sinterklaascadeaus zijn cadeaus waar je echt wat aan hebt. Die echt handig zijn in gebruik. En daarvoor moet je nou net bij OXO zijn. Wij hebben een mooie koopgids gemaakt met de 20 populairste sinterklaascadeaus. Lees snel verder…

Groentesnijders
Groentesnijders zijn er voor puur gemak in de keuken. Want eigenlijk kun je alles met een mes snijden, maar vaak gaat het sneller, makkelijker en veiliger met een groentesnijder.

De beste spatel voor jouw koekenpan
Zoals er veel verschillende koekenpannen zijn, zo zijn er ook veel spatels. Brede, smalle, met sleuven of juist dicht. En natuurlijk in meer of mindere mate hittebestendig. In dit blog vind je de beste spatel voor jouw koekenpan. Waarbij we ons vooral richten op het materiaal van de spatel in combinatie met het soort koekenpan.
Siliconen ovenwanten
Siliconen ovenwanten zijn veilig, stijlvol en onmisbaar in jouw keuken. Wie regelmatig kookt of bakt, weet dit als geen ander.

Een fijne vloerwisser
Een schone vloer zorgt meteen voor een schoon ogend huis. Toch kan dweilen soms meer gedoe lijken dan het waard is: een emmer die te vol is, strepen die achterblijven of een dweil die niet goed uitwringt. Met de juiste vloerwisser wordt het een stuk eenvoudiger. OXO ontwerpt schoonmaakproducten die slim, comfortabel en efficiënt zijn, zodat je zonder frustratie een perfect resultaat krijgt.





