Het BBQ-seizoen is geopend! Vis, vlees of vega: het kan allemaal op de barbecue. In dit blog delen we originele BBQ-recepten en echte grillklassiekers. Denk aan de smashburger en mini-quesadilla’s, maar ook de welbekende spiezen komen voorbij. Doe inspiratie op en word een echte grillmaster met de OXO BBQ accessoires. Fijne zomer!
BBQ-Smashburger
- 300 gram rode uien
- 2 el milde olijfolie
- 4 plakjes pancetta
- 4 luxe hamburgerbroodjes
- 3 tomaten
- 4 Smashburgers
- 4 plakken rode cheddar
- 2 el smokey bbq saus
- 4 tl milde mosterd
- 8 blaadjes kropsla
- 12 zoetzure augurken plakjes
Op 'n stokje
Een echte klassieker op de barbecue is natuurlijk de spies. Wissel vlees, vis of vega af met een stukje paprika of ui. Ze zijn makkelijk te bereiden – even draaien af en toe – en lekker snel klaar. Wat serveer jij bij het spiezebuffet?
Recept: gegrilde-garnalen-spiesjes met allioli en mangosalsa – 4 pers – 30 min
Ingrediënten:
- 190 gram verse mangostukjes
- 1/2 rode ui
- 1/2 rode peper
- 1 limoen (schoongeboend)
- 10 gram platte peterselie
- 450 gram rauwe gepelde roze garnalen
- 5 el milde olijfolie
- 6 sneetjes desembrood
- bakje allioli
Bereidingswijze:
1. Steek de barbecue aan. Snijd de mangostukjes in kleinere blokjes van ca. een ½ cm. Snipper de ui fijn en de peper. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Snijd de peterselie fijn.2. Meng de mango, ui, rode peper, de helft van de peterselie, 1 el limoensap, het -rasp en eventueel wat zout. Laat staan tot gebruik.
3. Doe de garnalen (ontdooid) in een schaal en dep droog. Meng de garnalen met de rest van het limoensap, de rest van de peterselie, de olie, peper en zout. Rijg de garnalen aan de spiesen en gril in 5 min. gaar op de barbecue.
4. Verdeel de spiesen over een schaal en verdeel de mangosalsa erover. Gril wat sneetjes desembrood zo’n 3 min. op de barbecue en serveer met de allioli erbij. Ook heerlijk met gegrilde maiskolven!
Quessadilla
Quesadilla’s zijn voor de Mexicaanse keuken en de tex-mexkeuken wat tosti’s zijn voor de Nederlandse. Letterlijk betekent het woord ‘kaasdingetje’. Ze worden gemaakt van maïs- of bloemtortilla’s en zijn populair in combinatie met pittige salsa’s, chilisaus of met guacamole.
De vulling bevat in elk geval kaas, soms ook reepjes gare kip, chorizo, champignon of bijvoorbeeld ham. En deze zomer maak je ze klaar op de barbecue!
Recept: mini-quesadilla met gerookte kip en pittige mayonaise – 4 pers – 30 min
Ingrediënten:
- 1 rode ui
- 15 gram peterselie
- 400 gram trostomaten
- 1 el milde olijfolie
- 1 el natuurazijn
- 250 gram gerookte kipfilet
- 4 el Zaanse pittige mayonaise
- 1 eetrijp avocado
- 8 gordita’s
- 150 gram geraspte cheddar
Bereidingswijze:
1. Steek de barbecue aan. Snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes en meng in een kom met de helft van de peterselie, de helft van de ui, 1 el olijfolie, 1 el natuurazijn, peper en zout.
2. Snijd de kip in stukjes van ½ cm en meng met de mayonaise en de rest van de peterselie en ui. Prak het vruchtvlees van de avocado fijn.
3. Pak per persoon 2 gordita’s. Besmeer de ene helft van de gordita’s met de avocado, wat geraspte cheddar kaas en het kipmengsel. Hierna nog meer strooikaas en dek af met de andere helft.
4. Gril nu de quesadilla’s (gegrilde gordita’s) in 5 min. op de barbecue. Keer voorzichtig halverwege met de OXO BBQ tang. Snij doormidden en voilà!
Ceasar Salade
Dat is nog eens verassend: deze heerlijke salade komt bijna helemaal van de barbecue. Ook de kropjes sla!
Recept: BBQ Caesar Salade – 4 pers – 30 min
Ingrediënten:
- 300 gram kipdijfiletlapjes (yoghurt-paprika-marinade)
- 4 kropjes babyromaine
- 3 el milde olijfolie
- 3 el ceasardressing
- 40 gram croutons
- 60 gram Grana Padano 32+ flakes
Bereidingswijze:
1. Steek de barbecue aan. Gril de kip zo’n 10 min. op de hete barbecue. Keer regelmatig.
2. Snijd ondertussen de sla in de lengte in kwarten. Bestrijk met olijfolie en gril de parten sla (eventueel in delen) 3-4 min. Keer regelmatig.
3. Verdeel de sla over een schaal en besprenkel met de dressing. Snijd de kipdij in repen en verdeel erover.
4. Bestrooi met de croutons en de kaas flakes. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Groen op de grill...
… of geel of rood. Kies de groente die jij lekker vindt. Grillen geeft groenten extra smaak. En lekker vegetarisch!
Recept: BBQ Portobello Caprese
Ingrediënten:
- 250 gram cherrytomaten aan de tak
- 4 biologische portobello’s
- 1 el arachideolie
- 4 el pastasaus basic basilicum
- 12 minimozzarellabolletjes
- een grillschaal
- de blaadjes van 2 takjes basilicum
Bereidingswijze:
1. Steek de barbecue aan. Knip de tomaten in trosjes. Verwijder de stelen van de
portobello’s.
2. Bestrijk de buitenkant van de portobello’s met de olie. Verdeel over de portobello’s de pastasaus, mozzarella en de tomaten.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
3. Leg de portobello’s in een grillschaal en rooster ca. 15 min. op de barbecue. Maak het jezelf gemakkelijk met ons BBQ-set.
4. Garneer met de basilicumblaadjes en bestrooi met peper en eventueel zout.

kaasplank maken
De oranje kleur in oranje groenten en fruit komt vooral door bètacaroteen, een krachtige antioxidant die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A.

7 Heerlijke Paasontbijtideeën
Met Pasen wil je iets speciaals op tafel zetten, toch? Om je te inspireren, hebben we 7 mooie Paasontbijtideeën voor je bedacht. Ze zijn allemaal feestelijk, smaakvol én makkelijk zelf te maken. Zeker met het juiste kookgerei.

Verse kruiden bewaren
Verse kruiden willen drie dingen, namelijk vocht, kou en lucht. En er zijn twee dingen die ze echt niet willen. Dat zijn beschadigingen en te veel zonlicht. Hierdoor is de beste plek om jouw verse kruiden te bewaren automatisch de koelkast. En de OXO Vershouder voor verse kruiden past precies in het vak van de koelkastdeur, maar ook gewoon op de plank.

Siliconen keukengerei
Siliconen keukengerei wordt steeds populairder. Dat komt vooral omdat veel mensen een alternatief zoeken voor plastics en in mindere mate nylon. Siliconen zijn in basis zeer zuiver en hierdoor voedselveilig. Siliconen bevat géén BPA of BPS en stoot géén giftige gassen uit bij verhitting.

Dunschiller linkshandig
Een linkshandige thuiskok zweert bij een linkshandige dunschiller. Want met een rechtshandige is het gewoon heel lastig schillen. Maar ja, de meeste dunschillers zijn, zoals bijna alle keukengerei, ontwikkeld voor rechtshandigen. Gelukkig maakt OXO al haar dunschillers voor zowel rechts- als linkshandigen.

10 jaar
Hoera, hoera. We zijn jarig. Want het is deze maand 10 jaar geleden dat we de OXO Good Grips Shop begonnen. Van fans voor fans boden we vanaf het begin altijd het complete Nederlands/Belgische assortiment aan. En dat doen we nog steeds.