✓ De beste service en garantie

Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Het aspergeseizoen is begonnen

Het aspergeseizoen is begonnen

Het aspergeseizoen is begonnen. Dat betekent dat deze lekkere en gezonde groente weer verkrijgbaar is in de supermarkt, bij de groenteboer en op de markt. En met de OXO dunschiller voor asperges heb je ze in een handomdraai geschild. In deze blog vertellen we je meer over asperges. Waar ze vandaan komen, hoe je ze kunt klaarmaken en hebben we nog meer fijne dunschillers voor allerlei groente.

Het witte goud

De asperge wordt ook wel het witte goud genoemd. Ze geven zich als een ware goudschat bloot. De asperge groeit zo’n 7 centimeter per dag. Aan het begin van het seizoen heb je af en toe een asperge die uit de grond komt. Deze asperges zijn schaars en duur. Wanneer er veel tegelijk boven de grond komen moeten ze snel geoogst worden. De prijzen dalen en het aspergeseizoen is geopend.

Waar komen ze vandaan?

De asperge komt oorspronkelijk uit het oude Egypte. Daar zijn de oudste bewijzen gevonden in de piramide van Sakkara. Ze zijn daar afgebeeld op de muurtekeningen van een offergave voor een farao.

Door de eeuwen heen is de asperge via Italië en Frankrijk in Europa terechtgekomen. In de 18de eeuw hadden we al asperges in Nederland, voornamelijk in Groningen.

Na de tweede wereldoorlog werd Zuidoost-Nederland de plek waar de meeste asperges werden geteeld. Tegenwoordig worden de meeste asperges geteeld in Noord-Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Maar ook in de kustplaatsen en langs de rivieren worden de asperges volop geteeld.

Groene en witte asperges

In Nederland kennen we drie soorten asperges: witte, groene en paarse. De witte zijn bij ons het populairst, slechts 3% van de aspergeteelt in Nederland bestaat uit groene asperges. En nog een kleiner deel uit paarse.

Witte asperges groeien in de grond, in een aspergebed. Hier krijgen ze geen zonlicht en daarom blijven ze wit.

De groene en de paarse asperges groeien boven de grond en krijgen zonlicht, daardoor kunnen ze verkleuren.

De groene en de paarse asperges kun je met schil en al opeten. De paarse asperge kun je zelfs rauw eten. Door de kleur is hij hoog in suikers en daarom lekker zoet. De witte asperges moet je altijd goed schillen.

Recepten

Asperges kun je op verschillende manieren klaarmaken. Zo kun je er een ovenschotel, soep of een hartige taart van maken. Of het klassieke gerecht met ham, ei en boterjus.

Het klassieke recept

Het is misschien alweer lang geleden dat je voor het laatst asperges hebt klaargemaakt. Daarom delen wij het klassieke gerecht.

Wat heb je nodig?

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1,5 kilogram ongeschilde asperges
  • 1 kilogram krieltjes met schil
  • 4 eieren
  • 100 gram ongezouten boter
  • 200 gram achterham
  • 10 gram peterselie
  • Asperge- of hapjespan
  • Dunschiller voor asperges

Zo maak je het

Schil de asperges met de dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant.

Zet de asperges rechtop in een aspergepan of leg ze neer in een hapjespan. Vul de pan met water. Als je een aspergepan gebruikt moeten de kopjes boven water blijven.

Breng aan de kook en zet het vuur na 5 minuten uit. Laat de asperges met de deksel op de pan nog 10 minuten verder garen.

Kook ondertussen de ongeschilde krieltjes in 12 minuten gaar. Giet de krieltjes af met het OXO Kunststof Vergiet en laat ze met de deksel op de pan nog even rusten.

Kook de eieren in 8 minuten hard, laat schrikken onder koud water en pel de eieren. Met de OXO Eiersnijder kun je er mooie plakjes van maken.

Smelt de boter in een koekenpan en roer er 100 milliliter kookvocht van de asperges door.

Serveren

Verdeel de asperges met de serveertang over de borden. Leg de ham ernaast en schenk de boterjus eroverheen. Snijd de eieren in partjes en leg deze er ook bij. Als laatste bestrooi je het gerecht nog met verse peterselie. Eetsmakelijk!

Interessant blog? Deel het online 🙂

rvs koken
Blog
Anne Groen

De voordelen van RVS

Er is geen enkel ander merk dat zo goed nadenkt over zijn producten als OXO Good Grips. Zo bieden we steeds meer roestvrijstalen producten aan.

mangosnijder
Blog
Anne Groen

Zo snij je een mango

De mango is niet meer weg te denken uit onze keuken. Van zoete toevoeging in hartige salades, tot de lekkerste (gezonde) desserts. De tropische vrucht

Zo maak je een smeuïge stamppot
Blog
hester

Zo maak je een smeuïge stamppot

Er zijn veel verschillende stamppotrecepten te vinden. Maar hoe maak je nou de meest smeuïge stamppot? Het begint bij het kiezen van de juiste aardappel.

sinterklaascadeaus
Blog
Chris van Marion

Sinterklaascadeaus

Koopgids met de 10 populairste sinterklaascadeaus waar je echt iets aan hebt. Dit is de Top 10 OXO-producten voor de feestdagen.

Gember schillen, snijden en bewaren
Blog
Brechje

Gember schillen, snijden en bewaren

Gember is een heerlijke toevoeging in kerstkoekjes of verse roerbakgerechten. Er zijn potjes en poeders verkrijgbaar met gember extract, maar er gaat niets boven de