Winkelwagentje

 

✓ De beste service en garantie

Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Het aspergeseizoen is begonnen

Het aspergeseizoen is begonnen

Het aspergeseizoen is begonnen. Dat betekent dat deze lekkere en gezonde groente weer verkrijgbaar is in de supermarkt, bij de groenteboer en op de markt. En met de OXO dunschiller voor asperges heb je ze in een handomdraai geschild. In deze blog vertellen we je meer over asperges. Waar ze vandaan komen, hoe je ze kunt klaarmaken en hebben we nog meer fijne dunschillers voor allerlei groente.

Het witte goud

De asperge wordt ook wel het witte goud genoemd. Ze geven zich als een ware goudschat bloot. De asperge groeit zo’n 7 centimeter per dag. Aan het begin van het seizoen heb je af en toe een asperge die uit de grond komt. Deze asperges zijn schaars en duur. Wanneer er veel tegelijk boven de grond komen moeten ze snel geoogst worden. De prijzen dalen en het aspergeseizoen is geopend.

Waar komen ze vandaan?

De asperge komt oorspronkelijk uit het oude Egypte. Daar zijn de oudste bewijzen gevonden in de piramide van Sakkara. Ze zijn daar afgebeeld op de muurtekeningen van een offergave voor een farao.

Door de eeuwen heen is de asperge via Italië en Frankrijk in Europa terechtgekomen. In de 18de eeuw hadden we al asperges in Nederland, voornamelijk in Groningen.

Na de tweede wereldoorlog werd Zuidoost-Nederland de plek waar de meeste asperges werden geteeld. Tegenwoordig worden de meeste asperges geteeld in Noord-Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Maar ook in de kustplaatsen en langs de rivieren worden de asperges volop geteeld.

Groene en witte asperges

In Nederland kennen we drie soorten asperges: witte, groene en paarse. De witte zijn bij ons het populairst, slechts 3% van de aspergeteelt in Nederland bestaat uit groene asperges. En nog een kleiner deel uit paarse.

Witte asperges groeien in de grond, in een aspergebed. Hier krijgen ze geen zonlicht en daarom blijven ze wit.

De groene en de paarse asperges groeien boven de grond en krijgen zonlicht, daardoor kunnen ze verkleuren.

De groene en de paarse asperges kun je met schil en al opeten. De paarse asperge kun je zelfs rauw eten. Door de kleur is hij hoog in suikers en daarom lekker zoet. De witte asperges moet je altijd goed schillen.

Recepten

Asperges kun je op verschillende manieren klaarmaken. Zo kun je er een ovenschotel, soep of een hartige taart van maken. Of het klassieke gerecht met ham, ei en boterjus.

Het klassieke recept

Het is misschien alweer lang geleden dat je voor het laatst asperges hebt klaargemaakt. Daarom delen wij het klassieke gerecht.

Wat heb je nodig?

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1,5 kilogram ongeschilde asperges
  • 1 kilogram krieltjes met schil
  • 4 eieren
  • 100 gram ongezouten boter
  • 200 gram achterham
  • 10 gram peterselie
  • Asperge- of hapjespan
  • Dunschiller voor asperges

Zo maak je het

Schil de asperges met de dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant.

Zet de asperges rechtop in een aspergepan of leg ze neer in een hapjespan. Vul de pan met water. Als je een aspergepan gebruikt moeten de kopjes boven water blijven.

Breng aan de kook en zet het vuur na 5 minuten uit. Laat de asperges met de deksel op de pan nog 10 minuten verder garen.

Kook ondertussen de ongeschilde krieltjes in 12 minuten gaar. Giet de krieltjes af met het OXO Kunststof Vergiet en laat ze met de deksel op de pan nog even rusten.

Kook de eieren in 8 minuten hard, laat schrikken onder koud water en pel de eieren. Met de OXO Eiersnijder kun je er mooie plakjes van maken.

Smelt de boter in een koekenpan en roer er 100 milliliter kookvocht van de asperges door.

Serveren

Verdeel de asperges met de serveertang over de borden. Leg de ham ernaast en schenk de boterjus eroverheen. Snijd de eieren in partjes en leg deze er ook bij. Als laatste bestrooi je het gerecht nog met verse peterselie. Eetsmakelijk!

Interessant blog? Deel het online 🙂

Zo maak je een pokebowl
Blog
Brechje

Zo maak je een Pokébowl

Een Pokébowl zit boordevol smaak, is relatief gezond en je kunt eindeloos variëren. Oorspronkelijk komt de Pokébowl uit Hawaii, maar sinds een aantal jaar is het ook

must-haves voor je vakantiehuisje
Blog
Brechje

Must-haves voor je vakantiehuisje

Het is volop zomer en dat betekent: vakantie! Weg van de dagelijkse routine en genieten van de zwoele avonden. Met vrienden, familie of met je

Inpaklijst voor de camping
Blog
Brechje

Inpaklijst voor de camping

Wanneer je gaat kamperen moet je vaak aan een heleboel dingen denken. Om je een handje te helpen hebben wij een handige inpaklijst voor de

Het aspergeseizoen is begonnen
Blog
Brechje

Het aspergeseizoen is begonnen

Het aspergeseizoen is begonnen. Dat betekent dat deze lekkere en gezonde groente weer verkrijgbaar is in de supermarkt, bij de groenteboer en op de markt.

De iconische OXO Good Grips greep
Blog
Brechje

De iconische OXO Good Grips greep

Het merk OXO staat bekend om zijn iconische Good Grips greep. De zachte, zwarte anti-sliphandvaten zijn te vinden op bijna alle producten van OXO. Van

Zo maak je een smeuïge stamppot
Blog
hester

Zo maak je een smeuïge stamppot

Er zijn veel verschillende stamppotrecepten te vinden. Maar hoe maak je nou de meest smeuïge stamppot? Het begint bij het kiezen van de juiste aardappel.