Driewerf hoera, het is weer Koningsdag. De straten kleuren oranje en de vlaggen gaan uit. Er worden Koningsspelen georganiseerd en een vrijmarkt. Maar koffie met een traditionele Oranje Tompouce is ook een echt Koningsdag ritueel. De Oranje Tompoucen koop je bij de bakker, in de supermarkt, of je maakt ze lekker zelf. We vonden dit toprecept. Bakken maar!
Handige tools
Allereerst zorg je ervoor dat je de handige tools allemaal bij de hand hebt:
- Mengkom
- Glaceermes
- Lepel
- Eierscheider
- Maatkan (250 ml.)
- Handmixer
- Mesje
- Weegschaal
- Pan
- Zeef
- Huishoudfolie
- Oven
- Koelkast
Ingrediënten
Vervolgens haal je alle ingrediënten in huis.
- 2 eierdooiers
- 25 gram bloem
- 250 milliliter melk
- 40 gram basterdsuiker
- 100 gram poedersuiker
- ½ vanillestokje
- 1 eiwit
- Zout
- 1 flesje oranje voedingskleurstof
- Paar druppels citroensap
- Bladerdeeg (8 plakken van 8 x 16 centimeter)

Zo maak je de tompoucen
Nu alles klaarstaat kunnen we gaan mengen, bereiden en bakken. Doe je schort om en bakken maar.
- Laat het bladerdeeg op het aanrecht ontdooien. Maak ondertussen de pudding
- Verwarm de melk, een beetje zout en het vanillestokje ongeveer 15 minuten. Zorg ervoor dat de melk net niet kookt
- Haal je het vanillestokje uit de melk, verwijder je de zaadjes en doe je het stokje weer terug in de melk
- Doe je de eierdooiers, de suiker en de bloem in een mengkom
- Roer dit totdat het beslag dik wordt en meng er de helft van de melk doorheen
- Roer het geheel goed door elkaar en doe het mengsel in de pan bij de rest van de melk
- Roer het mengsel goed door elkaar op laag vuur. Als de pudding dik is, haal je de pan van het vuur. Dek het af met huidhoudfolie en zet de pudding in de koelkast
- Nu maakt je het glazuur. Zeef de poedersuiker en doe er een paar druppels citroensap en het eiwit bij
- Meng het geheel gedurende 3 minuten. Voeg vervolgens de oranje kleurstof toe
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Bestrooi de bakplaat met wat bloem
- Snij uit het bladerdeeg 8 plakken van 8 x 16 centimeter en leg ze op de bakplaat
- Bestrijk het bladerdeeg met een beetje eiwit en bak ze ongeveer 10 minuten
- Op de onderste plak smeer je de dikke laag pudding. Deze dek je af met de tweede plak. Op deze tweede plak smeert je het glazuur
- Optioneel kun je er nog een streepje slagroom op doen. Of een andere vorm. Kies zelf maar. Oh ja, en een vlaggetje natuurlijk. Het is immers Koningsdag.
Het resultaat
Het resultaat zijn de lekkerste Oranje Tompoucen die je ooit hebt geproefd. Want niets is zo lekker als zelfgemaakte tompoucen. Die je met een kopje koffie serveert en waarmee je geniet van een heerlijke zonnige Koningsdag.

Fijn bakgerei
Interessant blog? Deel het online 🙂

9 manieren om een rasp te gebruiken
Waar gebruik jij een rasp voor? Kleine gok dat je hem voor kaas raspen gebruikt. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar raspen zijn niet

De beste flessenborstel
Omdat je waterfles negen van de tien keer alleen gevuld is met water, wil niet zeggen dat deze nooit een grondige schoonmaakbeurt nodig heeft. Je

Wat is een juliënnesnijder?
Wat is een juliënnesnijder? Met een juliënnesnijder geef je net dat beetje extra aandacht aan je gerecht. Eigenlijk is het niks anders dan een dunschiller

De 20 beste Moederdagcadeaus
Ben jij op zoek naar een leuk Moederdagcadeautje? Zet je moeder in het zonnetje met de handigste Moederdagcadeaus van OXO Good Grips! Wij hebben 20

Recept Oranje Tompoucen
Driewerf hoera, het is weer Koningsdag. De straten kleuren oranje en de vlaggen gaan uit. Er worden Koningsspelen georganiseerd en een vrijmarkt. Maar koffie met

3 Eier recepten
Ei is één van de meest veelzijdige ingrediënten in onze keuken. Ei gebruik je bij het bakken van een taart, voor het korstje van de