Ei is één van de meest veelzijdige ingrediënten in onze keuken. Ei gebruik je bij het bakken van een taart, voor het korstje van de schnitzel, voor in de mayonaise, maar ook gewoon gekookt, gebakken of gepocheerd op brood. Speciaal voor Pasen hebben we een mooie rij Eier-recepten verzameld. Hoe heb jij je ei het liefst?
Paaseieren
Wie heeft ooit het paasei bedacht? Dat heeft te maken met de 40 dagen vastentijd die volgens het Christelijk geloof vooraf gaat aan Paaszondag. Tijdens deze periode mocht men in de middeleeuwen geen zuivel tot zich nemen. Als die vastentijd dan op Paaszondag afliep en de kippen hadden keurig hun eitjes gelegd, lag er inmiddels een aardig stapeltje eieren te wachten. Deze eieren werden dan met Pasen naar hartenlust geconsumeerd. Het paasei dus!
Paaseieren zijn niets anders dan hardgekookte, handbeschilderde kippeneieren. Het recept is dan ook simpel.
- Doe de eieren in een pan met water en wat zout (tegen het kapot koken), breng het aan de kook, zet het vuur uit en laat ze nog 10 minuten staan
- Laat de eieren afkoelen (tot ze echt koud zijn, dus leg ze buiten of in de koelkast)
- Plaats de eieren in een houder
- Beschilder de eieren met waterverf of acrylverf
Eggs benedict
Eggs benedict is een van oorsprong Amerikaans gerecht. Het bestaat uit een Engelse muffin, ham, een gepocheerd eitje en hollandaisesaus. Inmiddels zijn er een heleboel variaties op het originele recept.
Benieuwd hoe je zelf eggs benedict maakt? Wij hebben een lekker recept gevonden op de website van leuke recepten.
Omelet
Een omelet is een eiergerecht van lichtgeklutste eieren. Op smaak gemaakt met peper en zout. Lekker om zo op te eten of op een boterham.
Een omelet kan dus naturel worden gegeten maar ook met groentes, vlees en kaas. Denk bijvoorbeeld aan een omelet met kaas en spek.
Op de website van de Brenda kookt hebben we een heerlijk recept gevonden om zelf een boerenomelet te maken.
Gepocheerd ei
Een gepocheerd ei is een gekookt ei dat zonder schil gekookt wordt. Na het koken is het eiwit gestold en het eigeel is nog vloeibaar.
Een gepocheerd ei is heerlijk op een geroosterde boterham met avocado en tomaat. Hou je niet zo van vloeibaar eigeel? Dan kook je het eitje nog wat langer.
Met de OXO eierpocheerder wordt zelf een eitje pocheren nog makkelijker. Als het water kookt, breek je het ei open en laat je het in de eierpocheerder lopen, die doet de rest.
Ei-bereiders
Interessant blog? Deel het online 🙂
Zo snij je een mango
De mango is niet meer weg te denken uit onze keuken. Van zoete toevoeging in hartige salades, tot de lekkerste (gezonde) desserts. De tropische vrucht
Tips voor een geordende en schone keuken
Het is lente en met de warmere temperaturen borrelen de schoonmaakkriebels op. Maar waar komt dit toch vandaan? Vroeger begon de échte grote schoonmaak als
Het beste droogrek voor waterflessen
Tegenwoordig kun je er bijna niet meer omheen; de (plasticvrije) waterfles. Overal duiken ze op. Waar ze voorheen alleen gebruikelijk waren in de sportschool, kom
BBQ Checklist
De beste BBQ begint met een uitmuntende voorbereiding. Dit is de BBQ Checklist die alle andere lijsten overbodig maakt. Een checklist die meer is dan
Afwasborstelhouder
Een houder voor de afwasborstel houdt je aanrecht netjes en opgeruimd. Hij biedt plaats aan meerdere borstels en/of sponzen. En die kunnen hierin perfect uitlekken
Vershoudbakjes met luchtdichte sluiting
De OXO Vershoudbakjes zijn voorzien van een luchtdichte sluiting met een siliconen ring en soepel sluitende clips. Zo blijft de inhoud lang vers als je