Zelf een maaltijdsalade maken is super makkelijk en je hebt gelijk een gezond gerecht voor tijdens de lunch of het avondeten. Je kunt eindeloos variëren met verschillende groenten, fruit en vezels. In deze blog zetten we zes basisstappen op een rijtje om jouw maaltijdsalade samen te stellen.
Slacentrifuge
Zorg dat je een slacentrifuge bij de hand hebt zodat je de groenten gemakkelijk kunt wassen en drogen. De schaal kun je later nog gebruiken om de sla in te serveren. Of je bewaart de gewassen sla in de slacentrifuge voor een volgende keer.
1. Bladgroenten
We beginnen met de basis van een maaltijdsalade, de bladgroenten. Dit kan gewoon ijsbergsla, slamix of rucola zijn. Je kunt ook kiezen voor spinazie of kool.
Als je de bladgroenten hebt uitgezocht kun je het wassen met de slacentrifuge. Heb je te veel sla gewassen? Zet de slacentrifuge met de gewassen sla in de koelkast om het goed te houden.
2. Seizoens-groenten
Alleen bladgroenten in je maaltijdsalade is natuurlijk een beetje saai. Daarom voegen we ook wat seizoensgroenten toe aan de maaltijdsalade. Door per seizoen verschillende groenten toe te passen kun je het hele jaar door een salade eten die nooit verveeld.
Kies in de lente en zomer voor groene asperges, radijsjes, lente-ui en rabarber.
In de winter zijn broccoli, wortels, bieten en bleekselderij goede groenten voor in je salade.
3. Vezels
Vezels leveren essentiële voedingsstoffen en bovendien geven ze je salade meer textuur en smaak. Welke vezels je in je salade doet mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Wij wisselen graag af met pasta, quinoa, kikkererwten of gewoon een handje zelfgemaakte croutons.
Voor de croutons kun je heel goed een oud sneetje brood gebruiken. Scheur het in stukjes en bak het in een pan met olijfolie, zout, peper en wat kruiden.
4. Proteïne
De bedoeling van een maaltijdsalade is natuurlijk dat je een tijdje verzadigd bent. Daarom mag een lekkere portie proteïne niet ontbreken. Smeer een stukje zalm in met wat olijfolie, zalmkruiden, peper en zout. Grill de vis daarna in een pan of grill hem in een voorverwarmde oven op 220°C.
5. Extra toppings
Voeg vervolgens nog alle ingrediënten toe die je echt niet kunt missen in een maaltijdsalade. Bijvoorbeeld sinaasappel of grapefruit voor een citrusachtige smaak. Of een lekker kaasje. Gebruik feta, mozzarella of geitenkaas. Maak de salade af met een verse avocado en geroosterde noten.
6. Dressing
Geef je maaltijdsalade ten slotte nog meer smaak met een romige, zijdezachte dressing. Doe ingrediënten als griekse yoghurt, kruiden en wat olie in een dressingshaker om het te shaken en te verdelen over je salade.
Wil je liever een meer pittige dressing? Doe dan mosterd, olijfolie, rodewijnazijn en wat zoetstof in de dressingshaker. Shake alles goed door elkaar en verdeel het over je maaltijdsalade. Eetsmakelijk!
5x varieren
Met een zelfgemaakte maaltijdsalade kun je eindeloos variëren. Wij geven je vijf smaakcombinaties die je thuis kunt proberen:
- Spinazie, kip, walnoten en geitenkaas
- Rucola, ei, quinoa, geroosterde wortels en avocado
- Geraspte kool, appel, hazelnoten en rozijnen
- Boerenkool, zalm, zoete aardappel en quinoa
- Gesneden spruitjes, granaatappelpitjes, pecannoten en feta
Slacentrifuges
-
Aanbieding
Interessant blog? Deel het online 🙂

Olijven ontpitten
Olijven zijn heerlijk, maar je moet wel oppassen voor de pitjes. Als er in restaurants olijven met pit geserveerd worden, zetten ze er vaak een

Zo maak je de beste aardappelpuree
Om de beste aardappelpuree te maken, heb je naast een goed recept, ook goed keukengerei nodig. Wij nemen je in dit blog mee in de wereld van de aardappelstampers, pureepersen en passeerzeven.

De kracht van oranje groenten
De oranje kleur in oranje groenten en fruit komt vooral door bètacaroteen, een krachtige antioxidant die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A.

kaasplank maken
De oranje kleur in oranje groenten en fruit komt vooral door bètacaroteen, een krachtige antioxidant die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A.

7 Heerlijke Paasontbijtideeën
Met Pasen wil je iets speciaals op tafel zetten, toch? Om je te inspireren, hebben we 7 mooie Paasontbijtideeën voor je bedacht. Ze zijn allemaal feestelijk, smaakvol én makkelijk zelf te maken. Zeker met het juiste kookgerei.

Verse kruiden bewaren
Verse kruiden willen drie dingen, namelijk vocht, kou en lucht. En er zijn twee dingen die ze echt niet willen. Dat zijn beschadigingen en te veel zonlicht. Hierdoor is de beste plek om jouw verse kruiden te bewaren automatisch de koelkast. En de OXO Vershouder voor verse kruiden past precies in het vak van de koelkastdeur, maar ook gewoon op de plank.