✓ De beste service en garantie

Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Zelf een maaltijdsalade maken

Zelf een maaltijdsalade maken

Zelf een maaltijdsalade maken is super makkelijk en je hebt gelijk een gezond gerecht voor tijdens de lunch of het avondeten. Je kunt eindeloos variëren met verschillende groenten, fruit en vezels. In deze blog zetten we zes basisstappen op een rijtje om jouw maaltijdsalade samen te stellen.

Slacentrifuge

Zorg dat je een slacentrifuge bij de hand hebt zodat je de groenten gemakkelijk kunt wassen en drogen. De schaal kun je later nog gebruiken om de sla in te serveren. Of je bewaart de gewassen sla in de slacentrifuge voor een volgende keer.

1. Bladgroenten

We beginnen met de basis van een maaltijdsalade, de bladgroenten. Dit kan gewoon ijsbergsla, slamix of rucola zijn. Je kunt ook kiezen voor spinazie of kool. 

Als je de bladgroenten hebt uitgezocht kun je het wassen met de slacentrifuge. Heb je te veel sla gewassen? Zet de slacentrifuge met de gewassen sla in de koelkast om het goed te houden.

2. Seizoens-groenten

Alleen bladgroenten in je maaltijdsalade is natuurlijk een beetje saai. Daarom voegen we ook wat seizoensgroenten toe aan de maaltijdsalade. Door per seizoen verschillende groenten toe te passen kun je het hele jaar door een salade eten die nooit verveeld. 

Kies in de lente en zomer voor groene asperges, radijsjes, lente-ui en rabarber.

In de winter zijn broccoli, wortels, bieten en bleekselderij goede groenten voor in je salade.

3. Vezels

Vezels leveren essentiële voedingsstoffen en bovendien geven ze je salade meer textuur en smaak. Welke vezels je in je salade doet mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Wij wisselen graag af met pasta, quinoa, kikkererwten of gewoon een handje zelfgemaakte croutons. 

Voor de croutons kun je heel goed een oud sneetje brood gebruiken. Scheur het in stukjes en bak het in een pan met olijfolie, zout, peper en wat kruiden.

4. Proteïne

De bedoeling van een maaltijdsalade is natuurlijk dat je een tijdje verzadigd bent. Daarom mag een lekkere portie proteïne niet ontbreken. Smeer een stukje zalm in met wat olijfolie, zalmkruiden, peper en zout. Grill de vis daarna in een pan of grill hem in een voorverwarmde oven op 220°C.

5. Extra toppings

Voeg vervolgens nog alle ingrediënten toe die je echt niet kunt missen in een maaltijdsalade. Bijvoorbeeld sinaasappel of grapefruit voor een citrusachtige smaak. Of een lekker kaasje. Gebruik feta, mozzarella of geitenkaas. Maak de salade af met een verse avocado en geroosterde noten.

6. Dressing

Geef je maaltijdsalade ten slotte nog meer smaak met een romige, zijdezachte dressing. Doe ingrediënten als griekse yoghurt, kruiden en wat olie in een dressingshaker om het te shaken en te verdelen over je salade.

Wil je liever een meer pittige dressing? Doe dan mosterd, olijfolie, rodewijnazijn en wat zoetstof in de dressingshaker. Shake alles goed door elkaar en verdeel het over je maaltijdsalade. Eetsmakelijk!

5x varieren

Met een zelfgemaakte maaltijdsalade kun je eindeloos variëren. Wij geven je vijf smaakcombinaties die je thuis kunt proberen:

  1. Spinazie, kip, walnoten en geitenkaas
  2. Rucola, ei, quinoa, geroosterde wortels en avocado
  3. Geraspte kool, appel, hazelnoten en rozijnen
  4. Boerenkool, zalm, zoete aardappel en quinoa
  5. Gesneden spruitjes, granaatappelpitjes, pecannoten en feta

Slacentrifuges

Interessant blog? Deel het online 🙂

mangosnijder
Blog
Anne Groen

Zo snij je een mango

De mango is niet meer weg te denken uit onze keuken. Van zoete toevoeging in hartige salades, tot de lekkerste (gezonde) desserts. De tropische vrucht

oxo droogrek waterfles
Blog
Anne Groen

Het beste droogrek voor waterflessen

Tegenwoordig kun je er bijna niet meer omheen; de (plasticvrije) waterfles. Overal duiken ze op. Waar ze voorheen alleen gebruikelijk waren in de sportschool, kom

CHECKLIST-BBQ
Blog
OXO Good Grips Shop

BBQ Checklist

De beste BBQ begint met een uitmuntende voorbereiding. Dit is de BBQ Checklist die alle andere lijsten overbodig maakt. Een checklist die meer is dan

Afwasborstel Houder
Blog
OXO Good Grips Shop

Afwasborstelhouder

Een houder voor de afwasborstel houdt je aanrecht netjes en opgeruimd. Hij biedt plaats aan meerdere borstels en/of sponzen. En die kunnen hierin perfect uitlekken