Zelf gezonde chips maken van groente is lekkerder en gezonder dan normale chips. Het kost wel wat tijd maar dan heb je ook een heerlijk tussendoortje. Lees in onze blog alles over de mandoline. Want met dit apparaat maak je dunne plakjes chips. We vertellen hoe je groente chips maakt en wat leuke variaties.
Chips maken met een mandoline
Begin met een zoete of een normale aardappel en een mandoline. Een dikte van ongeveer 3 milliliter is perfect om knapperige chips te maken. Dit kun je alvast instellen op de mandoline. Wil je dunnere of dikkere chips? Houdt dan rekening met de baktijd, hoe dunner de chips hoe korter de oventijd.
Tip! Bewaar de chips in een luchtdichte container om ze langer knapperig te houden.
Zo maak je de chips
Verwarm de oven voor op 180°C. Stel de mandoline op 3 milliliter. Snij de aardappel doormidden en beweeg hem rustig op en neer over de mandoline.
Doe de gewenste hoeveelheid op een bakplaat met een beetje olijfolie en peper en zout. Daarna kun je nog een topping naar keuze kiezen. Denk aan knoflookpoeder, paprikapoeder, rozemarijn of currypoeder.
Bak de chips vervolgens in ongeveer 10 – 15 minuten goudbruin en knapperig.
Verschillende smaken
Net zoals de chips in de supermarkt kun je aan je zelfgemaakte gezonde chips ook verschillende smaken geven. Wij hebben drie variaties op de zoete aardappelchips.
Wortel en kerriepoeder
Wortels zijn een lekker en gezond tussendoortje. Maar gaan op den duur wel een beetje vervelen. Dus kun je er voor de afwisseling een keer chips van maken. Stel de mandoline in op 6 millimeter, want wortels krimpen wanneer ze in de oven gaan.
Snijd de wortel in dunne plakjes met de mandoline en leg ze op een bakplaat. Doe er vervolgens wat kerriepoeder overheen naar smaak en doe de chips 10 – 15 minuten in de oven.
Met een mandoline maak je gemakkelijk chips. Maar je kunt er ook andere soorten groente en fruit mee snijden
Bieten en chilivlokken
Als je van pittig houdt dan ga je dit recept lekker vinden. Bieten en chilivlokken zijn misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt. Maar geloof ons, de smaak van een zoete biet samen met de pittige smaak van chilivlokken ga je heerlijk vinden.
De chips met bieten en chilivlokken smaak, maak je op dezelfde manier als de wortels met kerriepoeder.
Aardappel met knoflookpoeder en rozemarijn
Knoflook is van nature al een heerlijk ingrediënt in gerechten. Laat staan als je het toevoegt aan zoete aardappelchips. Gebruik hiervoor wel knoflookpoeder omdat dit net iets zoeter is van smaak. Doe er vervolgens nog een beetje geplette rozemarijn overheen.
Door de suikers gaart de zoete aardappel sneller dan normale aardappels. Houdt ze daarom de laatste minuten in de oven goed in de gaten.
Onze mandolines
Interessant blog? Deel het online 🙂
Koken met de glazen OXO maatkan
De glazen OXO maatkannen zijn niet alleen handig voor het afmeten van vloeistoffen. Je kunt er recepten in bereiden en zelfs mee koken. In deze
Zelf gezonde en zomerse ijsthee maken
IJsthee is heerlijk verfrissend op een mooie zomerdag. Makkelijk om zelf te maken met als voordeel dat er geen kunstmatige suikers aan zijn toegevoegd. Zo
Gemakkelijk kersen ontpitten
Het kersenseizoen is begonnen! En dat is fijn, want er gaat niets boven de smaak van verse, sappige kersen in de zomer. Heb jij deze
Aardbeien bewaren
Het aardbeienseizoen is begonnen! Dit seizoen, uit de volle grond en dus niet uit de kas, loopt van juni tot september. De glanzend-rode rakkers smaken en
Originele Vaderdagcadeaus
Op Vaderdag mag je je vader in het zonnetje zetten. En misschien tijdens het ontbijt een mooi cadeau overhandigen. Is jouw vader een echte kookfanaat?
BBQ Special: De Smashburger en meer barbecuerecepten
Het BBQ-seizoen is geopend! Vis, vlees of vega: het kan allemaal op de barbecue. In dit blog delen we originele BBQ-recepten en echte grillklassiekers. Denk