✓ De beste service en garantie

Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Gember schillen, snijden en bewaren

Gember schillen, snijden en bewaren

Gember is een heerlijke toevoeging in kerstkoekjes of verse roerbakgerechten. Er zijn potjes en poeders verkrijgbaar met gember extract, maar er gaat niets boven de verse smaak van deze pittige groente. Gember schillen en snijden is een lastig karwei waar je best wat hulp bij kunt gebruiken. In deze blog vertellen we hoe je gember gemakkelijk kunt schillen, snijden en bewaren.

Gezondheids-voordelen

Gember is van nature een pittig en warm ingrediënt. Maar wist je dat gember ook een aantal gezondheidsvoordelen heeft? Zo beschikt het over ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen bij een heleboel gezondheidsgerelateerde zaken.

Hoe schil je gember?

De meest eenvoudige manier om de gember te schillen is met een recht model dunschiller. Dankzij de stevige anti-slipgreep en de vlijmscherpe draaibare messen snijd je gemakkelijk door de vezelachtige schil.

Wil je niet alle gemberwortel gebruiken in je gerecht? Schil dan alleen de schil van het deel dat je gaat gebruiken. De schil zorgt ervoor dat de gember langer vers blijft.

Gember met schil

Naast dat je gember kunt schillen, is het ook erg lekker en gezond om gember met schil te eten. De schil bevat veel voedingstoffen en vezels, en kan een extra smaakdimensie toevoegen aan je gerechten. Als je ervoor kiest om de schil te behouden, is het belangrijk dat je de gember goed wast voordat je deze gebruikt. 

Gember snijden

Tijdens het schillen heb je waarschijnlijk gemerkt dat gember een vezelige groente is. Als je de gember van dichtbij bekijkt zie je dat de vezels in een verticale richting lopen. Daarom kun je de gemberwortel het beste in ‘muntjes’ snijden. In de breedte dwars op de vezelrichting. Dit maakt het snijden van de gember veel gemakkelijker.

Nog een tip..

Snijdt de gember eerst in de lengte doormidden zodat je de platte kant op de snijplank kunt leggen. Zo voorkom je dat de gember wegglijdt tijdens het snijden.

Gember fijn snijden

Moet er fijngesneden gember in het gerecht? Dan kun je de gemberwortel het beste eerst in muntjes snijden, dan twee of drie muntjes op elkaar te stapelen en deze in luciferstokjes snijden. Dit noem je ook wel juliënne strips. Deze juliënne strips kun je vervolgens bundelen of op een rij leggen om ze verder in kleine blokjes te snijden.

Gember raspen

De meest eenvoudige manier om gember te snijden is met een gember- en knoflookrasp. Deze rasp is onmisbaar bij het raspen van gember vanwege de fijne eigenschappen. Het roestvrijstalen geëtste oppervlak heeft scherpe, hoge tanden om vezelige ingrediënten te raspen. Bovendien heeft de rasp een zacht handvat met een comfortabele anti-slipgreep. Tot slot kan het opklikbare deksel gebruikt worden als schraper. Zodat je echt alle geraspte gember kunt gebruiken in je gerecht.

Gember bewaren in huishoudfolie

Gember heeft van nature een vrij intense smaak. Waarschijnlijk heb je dan ook niet de hele gemberwortel nodig voor een gerecht. De overgebleven gemberwortel kun je gemakkelijk in huishoudfolie doen en bewaren in de vriezer. Of in de koelkast als je het snel weer nodig hebt. Zo heb je altijd verse gember bij de hand.

Gember bewaren

Heb je een groot stuk gember dat je wilt bewaren? Doe dit dan in de koelkast of de vriezer. Wikkel de gemberwortel in keukenpapier en bewaar hem in een vershouddoos in de groentela van de koelkast. De gemberwortel blijft zo’n 3-4 weken goed.

Je kunt de gember ook in een vershouddoos in de vriezer bewaren. Hier blijft de gember ongeveer 3-4 maanden goed.

Koken met gember

Gember is superlekker en een echte smaakmaker in je gerecht. Wij geven je graag een aantal handige tips om gember te verwerken in je gerechten:

  • Een lekker kopje gemberthee
  • In Aziatische- of wokgerechten
  • In het deeg van je zelfgemaakte (kerst)koekjes

Interessant blog? Deel het online 🙂

mangosnijder
Blog
Anne Groen

Zo snij je een mango

De mango is niet meer weg te denken uit onze keuken. Van zoete toevoeging in hartige salades, tot de lekkerste (gezonde) desserts. De tropische vrucht

Siliconen keukengerei kopen
Blog
Brechje

Siliconen keukengerei kopen

Tegenwoordig zien we siliconen keukengerei steeds vaker terugkomen in de keuken. Wij snappen wel waarom, er zitten aan siliconen meer voor- dan nadelen. Zo is

Gember schillen, snijden en bewaren
Blog
Brechje

Gember schillen, snijden en bewaren

Gember is een heerlijke toevoeging in kerstkoekjes of verse roerbakgerechten. Er zijn potjes en poeders verkrijgbaar met gember extract, maar er gaat niets boven de

Zelf gezonde chips maken
Blog
Brechje

Zelf gezonde chips maken

Zelf gezonde chips maken van groente is lekkerder en gezonder dan normale chips. Het kost wel wat tijd maar dan heb je ook een heerlijk

De beste knoflookpers
Blog
Brechje

De beste knoflookpers

Een teentje knoflook in je gerecht is heerlijk. Het persen van de knoflook helaas vaak wat minder. Met de OXO Knoflookpers is je knoflook binnen