✓ De beste service en tevredenheidsgarantie

✓ Gratis verzenden vanaf €30,-

✓ Gratis retourneren

siliconen keukengerei

Siliconen keukengerei

Siliconen keukengerei wordt steeds populairder. Dat komt vooral omdat veel mensen een alternatief zoeken voor plastics en in mindere mate nylon. Siliconen zijn in basis zeer zuiver en hierdoor voedselveilig. Siliconen bevat géén BPA of BPS en stoot géén giftige gassen uit bij verhitting. Uiteraard zit er wel verschil tussen zuiver siliconen en bewerkt siliconen. Maar dat leggen we in dit blog verder uit.

Wat is siliconen?

Siliconen is gemaakt van silicium. Dit is een natuurlijk element dat afkomstig is uit zand (siliciumdioxide). Het wordt gecombineerd met zuurstof, koolstof en waterstof om een veelzijdig en duurzaam materiaal te vormen. Het is een doorzichtig materiaal dat voor gebruik in keukengerei vaak een kleurstof krijgt toegevoegd.

Siliconen

Verschil tussen siliconen en plastics

Siliconen en plastics zijn twee compleet verschillende materialen. De enige overeenkomst is dat ze allebei een synthetisch product zijn, dus door mensen gemaakt.

  1. Siliconen zijn gemaakt van silicium. Plastics zijn gemaakt van petrochemicaliën die meestal uit aardolie worden gewonnen.
  2. Siliconen zijn bekend om hun flexibiliteit, hittebestendigheid en bestendigheid tegen extreme temperaturen. Plastics hebben een wijdere variatie aan eigenschappen afhankelijk van het type polymeer. Sommige plastics zijn stijf en breekbaar, terwijl anderen flexibel zijn. Ze zijn vaak minder bestand tegen hoge temperaturen en kunnen vervormen of smelten bij blootstelling aan hitte.
  3. Siliconen zijn niet biologisch afbreekbaar, maar zijn wel zeer duurzaam en produceren geen schadelijke gassen bij verbranding. Veel plastics zijn ook niet biologisch afbreekbaar, maar kunnen wel afbreken in microplastics die schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien produceren sommige plastics schadelijke gassen bij verbranding.
  4. Siliconen zijn over het algemeen veilig voor gebruik met voedsel en worden vaak gebruikt in keukengerei en bakvormen. Het is ook hypoallergeen en vrij van BPA (bisfenol A), een stof die in sommige plastics wordt gevonden en gezondheidsrisico’s kan opleveren.
siliconen ovenwanten

Wanneer is siliconen zuiver?

De siliconen die OXO gebruikt in keukengerei en keukenhulpen is zeer zuiver. Er worden naast siliconen dus geen andere ingrediënten gebruikt. Goedkoper siliconen keukengerei wordt soms gemaakt van een combinatie van siliconen, opvulmiddel en weekmakers. Maar als je een veilig product wilt, moet je die dus niet hebben.

In Europa moet siliconen dat gebruikt wordt in keukengerei worden getest en gecertificeerd. Als de siliconen schoon en veilig zijn, krijgt het het stempel “LFGB-grade”. Deze certificering is zeer streng en strenger dan de Amerikaanse FDA-grade. Uiteraard voldoet OXO aan alle eisen.

FDA en LFGB-grade siliconen

LFGB staat voor “Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände- und Futtermittelgesetzbuch,”. Deze certificering stelt strenge veiligheidsnormen voor materialen die in aanraking komen met voedsel, waaronder siliconen keukengerei. LFGB-grade siliconen voldoet aan deze hoge standaarden, wat betekent dat het veilig is voor gebruik met voedsel en geen schadelijke stoffen vrijgeeft. Naast LFGB-grade wordt in de VS de FDA (Food and Drug Administration) grade gebruikt. Hoewel beiden aangeven dat de siliconen veilig zijn, is LFGB-grade vaak strikter getest en van hogere kwaliteit. LFGB-grade siliconen doorstaan intensievere tests dan FDA-grade siliconen, wat resulteert in een beter en veiliger product

siliconen zakjes

Voordelen van siliconen

  1. Hittebestendig van ongeveer -80°C tot +288°C zonder te deformeren of te smelten
  2. Sterk en slijtvast, waardoor je keukengerei langer meegaat
  3. BPA-vrij, voedselveilig en geeft geen schadelijke stoffen af aan voedsel
  4. Siliconen keukengerei is zacht en beschermt de anti-aanbaklaag van je pannen
  5. Siliconen keukengerei is glad en maak je hierdoor eenvoudig schoon. Daarnaast is het een gesloten materiaal, waar door het moeilijk bacteriën opneemt

Nadelen van siliconen

  1. Niet biologisch afbreekbaar
  2. Flexibel, waardoor het keukengerei vaak moet worden verstevigd met een stijve basis
  3. Goede, voedselveilige siliconen zijn duur om te produceren, wat je terugziet in de winkelprijs
puur siliconen keukengerei

Siliconen keukengerei van OXO

OXO maak veel gebruik van siliconen in keukengerei. En dat is logisch, want OXO wil voedselveilige producten bieden die lang meegaan en beperkte impact hebben op het milieu. Het voordeel van zuivere siliconen, zoals OXO die gebruikt, is dat ze ook goed te recyclen zijn. Zo krijgen ze na jarenlange dienst bij jou in de keuken, ook nog een nieuw leven in bijvoorbeeld smeermiddel of als bouwproduct.

Siliconen IJsblokjestray

Recycling van siliconen

Siliconen kunnen prima worden gerecycled. De siliconen worden dan gewassen en vervolgens versnipperd. Zoveel mogelijk scheidt het recyclingbedrijf de siliconen van andere materialen. Toch is wat overblijft bijna nooit 100% zuivere siliconen. En hierdoor kan het niet meer gebruikt worden voor medische toepassingen of voor voedselbereiding. Maar gelukkig zijn er nog meer toepassingen. Denk aan smeermiddel, siliconenkit, kleding, isolatiemateriaal en verpakkingen.

Een goede keuze

Siliconen is een goede keuze voor in de keuken. Het is niet goedkoop, maar wel zeer duurzaam. En zeer voedselveilig. Dat is toch precies wat je verwacht van goed keukengerei?!