Het is eerder donker. De hoeveelheid kaarsen in huis neemt toe en de plannen voor ‘s avonds zijn al lang en breed gemaakt. Het is duidelijk: de kerst komt eraan. Het is tijd voor de gezelligste periode van het jaar. Samenzijn met de familie, spelletjes doen, Home Alone kijken en bovenal lekker eten. In dit blog helpen wij jou een feestelijke brunch te realiseren. En dit met een aantal smaakvolle recepten.
De feestelijke brunch
In eerste instantie draaien de feestdagen natuurlijk om het diner. Een gevulde kalkoen, stoofvlees van oma en natuurlijk een goed glas wijn. Maar hoe gezellig is het om dit diner naar de middag te verplaatsen? Het is vroeg klaar, het begint eerder en ook dit doe je gewoon met je vrienden en familie. Vanzelfsprekend komen er andere gerechten kijken bij een brunch. Het is namelijk de samenstelling van een breakfast en lunch. Maar dat wist jij natuurlijk al 😉
Egg’s Benedict
Dit van oorsprong Amerikaanse gerecht is ontstaan in New York en wordt veelal gegeten met Engelse muffins. Begrijp jij het nog?
De ingrediënten
Voor één portie
- 1 ei
- 0,5 eetlepel witte wijnazijn
- 1 toast of onderkant van kaiserbroodje
- 1 plakje spek
- Peterselie of Bieslook
De Hollandaise saus
- 1 eierdooier
- 25ml droge witte wijn
- Peper en zout
- 25 gram roomboter
- 5ml water
Zo maak je dit brunchgerecht
- Rooster het brood lichtjes en bak de spek in een koekenpan. Beleg het broodje met de spek.
- Maak de Hollandaise saus. Smelt de boter in een kleine pan. Schep voorzichtig het witte bezinksel eraf tot de boter helder is. Dit is de geklaarde boter.
- Schenk de witte wijn samen met citroensap en 50ml water in een andere pan. Laat het mengsel rustig koken tot ongeveer de helft over is.
- Klop de eigelen samen met het resterende vocht voor een minuut. Kook dit vervolgens totdat de saus dikker wordt. Blijf constant doorgaan met kloppen om klontjes te voorkomen.
- Meng de geklaarde boter voorzichtig met de saus en breng het op smaak met peper en zout. De Hollandaise saus is ready to go.
- Pocheer de eieren. Met onze eierpocheerder zorg jij ervoor dat dit proces perfect verloopt. Wil je weten hoe je een ei perfect pocheert? Lees dan dit blog.
Bospaddenstoelensoep met truffelolie
De koudere maanden zijn perfect voor een heerlijke bospaddestoelensoep. Dit kan natuurlijk alleen met champignons. Maar is het niet leuker verschillende soorten paddenstoelen samen te voegen?
De ingrediënten
Voor 4 personen
- 500 gram gemengde paddenstoelen
- 2 kleine uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 3 takjes verse tijm
- 50ml droge witte wijn
- 800 ml water
- 1 blokje paddenstoelenbouillon
- 75ml room
- 2 eetlepels truffelolie
- 1 theelepel nootmuskaat
- Peper & zout
Zo maak je deze heerlijke soep
- Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in stukken. Zet een wokpan met olijfolie op het vuur en bak de paddenstoelen voor 4 tot 5 minuten.
- Snipper de ui en snij de bleekselderij in stukjes. Maakt de knoflook schoon en ris de blaadjes van de tijm.
- Zet een grote soeppan op het vuur en vul deze met wat olijfolie. Verwarm de pan en voeg wat ui toe om te fruiten. Voeg ook de bleekselderij, knoflook en tijm toe. Voeg het grootste deel van de pannenkoeken toe. Houd er wel een paar over. Laat dit allemaal even bakken en voeg de witte wijn toe aan het geheel.
- Laat dit ongeveer 2 minuten koken en schenk vervolgens het water bij de pan. Voeg een bouillonblokje toe. Laat dit ongeveer 15 minuten koken.
- Zet het vuur uit en schenk de room in de pan. Mix vervolgens alles met een staafmixer.
- Voeg de truffelolie toe en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Tot slot voeg je een druppel room, wat truffelolie, een beetje verse tijm en de laatste restjes bospaddenstoelen toe. De soep is klaar!
Speltscones met clotted cream en aardbeienjam
Van deze scones krijg je nooit genoeg. Wanneer je er één in je mond hebt, wil je de volgende er al in stoppen. Wist je trouwens dat scones uit Schotland komen?
De ingrediënten
Voor de scones
- 250 gram speltbloem
- 50 gram roomboter
- 1 ei
- 75 millimeter havermelk
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 1 eetlepel wijnsteen bakpoeder
- Snufje zout
Voor de clotted cream
- 125ml slagroom
- 25ml mascarpone
Voor de aardbeienjam
- 200 gram aardbeien
- 4 eetlepels water
- 2 eetlepels chiazaadjes
Zo maak je deze heerlijke scones
- Verwarm de oven voor op 225 graden
- Smelt de boter in een pannetje op het vuur
- Meng de bloem, het zout en de bakpoeder in een kom door elkaar
- Klop de melk en het ei los. Houd 1 theelepel apart om de scones mee te strijken
- Voeg de rest van het ei-melk mengsel bij de bloem en kneed het totdat er een geheel uit komt.
- Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit, totdat het zo’n 1,5 centimeter dik is
- Gebruik een slag met een doorsnee van ongeveer 6 cm en steek rondjes uit het deeg. Verdeel de bolletjes op de bakplaat en bestrijk met het ei.
- Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar.
Zo maak je clotted Cream
- Gebruik een staafmixer on de slagroom half stijf te kloppen in een schone beslagkom.
- Voeg vervolgens de mascarpone toe en meng dit goed door elkaar.
Zo maak je aardbeienjam
- Was en verwijder de kroontjes van de aardbeien. Verhit de aardbeien samen met het water in een pannetje op laag vuur.
- Met een vork kun je de zacht geworden aardbeien fijn drukken.
- Voeg de chiazaadjes toe en roer door op laag vuur.
Fijne brunch!
Nu heb je 3 ideetjes voor een feestelijke decemberbrunch. Een kerstbrunch, sinterklaasbrunch of nieuwjaarsbrunch. Kies zelf maar.
Zo snij je een mango
De mango is niet meer weg te denken uit onze keuken. Van zoete toevoeging in hartige salades, tot de lekkerste (gezonde) desserts. De tropische vrucht
Tips voor een geordende en schone keuken
Het is lente en met de warmere temperaturen borrelen de schoonmaakkriebels op. Maar waar komt dit toch vandaan? Vroeger begon de échte grote schoonmaak als
Het beste droogrek voor waterflessen
Tegenwoordig kun je er bijna niet meer omheen; de (plasticvrije) waterfles. Overal duiken ze op. Waar ze voorheen alleen gebruikelijk waren in de sportschool, kom
BBQ Checklist
De beste BBQ begint met een uitmuntende voorbereiding. Dit is de BBQ Checklist die alle andere lijsten overbodig maakt. Een checklist die meer is dan
Afwasborstelhouder
Een houder voor de afwasborstel houdt je aanrecht netjes en opgeruimd. Hij biedt plaats aan meerdere borstels en/of sponzen. En die kunnen hierin perfect uitlekken
Vershoudbakjes met luchtdichte sluiting
De OXO Vershoudbakjes zijn voorzien van een luchtdichte sluiting met een siliconen ring en soepel sluitende clips. Zo blijft de inhoud lang vers als je