✓ De beste service en garantie

Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

kernsen ontpitten

Gemakkelijk kersen ontpitten

Het kersenseizoen is begonnen! En dat is fijn, want er gaat niets boven de smaak van verse, sappige kersen in de zomer. Heb jij deze kleine, ronde steenvruchten weleens als trosje aan je oren gehangen als oorbellen? En ben je benieuwd waarom we mini-parapluutjes gebruiken voor kersen? In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over (het eten van) de kers. 

Kersenseizoen

Veel mensen kijken uit naar het kersenseizoen. Dit seizoen is altijd afhankelijk van het voorjaar. Als we een warm en droog voorjaar hebben, krijgen we een vroeg seizoen. Hebben we een nat en koud voorjaar dan krijgen we een later seizoen. Zo kun je al snel inschatten of het een vroeg of laat seizoen wordt.

Een vroeg seizoen start meestal begin juni. Bij een normaal seizoen is dat rond half juni. En bij een laat kersenseizoen is dat pas eind juni. Maar normaal gesproken zijn kersen vanaf medio juni tot en met augustus verkrijgbaar in Nederland. Wereldwijd is de kers zo’n 45 weken per jaar beschikbaar. En wist je dat kersen niet tegen regen kunnen? Daarom gebruiken telers kleine parapluutjes, zodat ze lekker droog blijven. Alles voor de lekkerste kersen, toch?

Kersen bewaren

Hoe kun je die kleine dieprode vriendjes nu het beste bewaren? Kersen zijn in de koelkast drie tot vijf dagen houdbaar. De kou van de koelkast is wel minder voor het behoud van de smaak. Wanneer je ze buiten de koelkast bewaart zijn ze één tot twee dagen houdbaar. Maar wil je ze nog langer bewaren? Verspil dan minder en bespaar meer met de OXO Greensavers! Het Greensaver systeem verlengt het leven van jouw lekkere kersen en ander fruit. Lees alles over de Greensavers in ons blog.

Ook is de kers een fijne fruitsoort om gemakkelijk buiten de deur te eten. Bijvoorbeeld op het strand of in het park. Maar nu heb je natuurlijk een bakje nodig om ze mee te nemen. In de OXO Shop hebben we handige lunchboxen. Deze Prep & Go boxen voor onderweg dienen perfect voor de jouw kersen. De boxen zijn lekvrij en je kan droge- en natte ingrediënten scheiden. Zo houdt je de gerechten altijd vers! 

Kersen schoonmaken en ontpitten

Was kersen voordat je ze opeet en verwijder na het wassen pas de steeltjes. En wil je kersen in een gerecht gebruiken, zorg dan dat je ze eerst ontpit. Want voor het maken van jam, compote of gebak wil je geen nare pitten tegenkomen.

Kersen ontpitten kan best een tijdrovend klusje zijn. Met vieze vingers als gevolg. Dat kan toch makkelijker? Gebruik de handige OXO kersenontpitter zodat je de kersen in een handomdraai ontpit. De ontpitter is eenvoudig in gebruik en ook geschikt voor kinderen die gezellig willen helpen. Het afneembare spatscherm voorkomt knoeien. Wat heel fijn is, gezien kersensap moeilijk te verwijderen vlekken geeft. En na gebruik maak je hem gemakkelijk schoon. Ook ligt hij perfect in de hand en duw je de pit er eenvoudig uit. Na gebruik mag de kersenontpitter geopend in de vaatwasser. Vervolgens knijp je hem dicht en zet je hem op slot, zodat je hem compact opbergt.

De OXO kersenontpitter is tegelijkertijd ook een olijvenontpitter. Omdat hij zo licht werkt, verwijder je heel snel en gemakkelijk de pitten. Dat is vooral handig als je veel vruchten tegelijkertijd wilt ontpitten.

Kersentaarten

Denk je aan MonChoutaart, dan denk je aan kersen. Het zomerfruit is dé traditionele smaakmaker en wij begrijpen maar goed waarom. De garnering is heerlijk zoet en sappig.

Ingredienten

  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 gram speculooskoekjes (Lotus Biscoff)
  • 100 gram boter
  • 250 ml slagroom (vers)
  • 8 gram vanillesuiker
  • 200 gram monchou original (op kamertemperatuur)
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 1 blik vlaaifruit kersen (430 gram)
  • 2 takjes verse munt (alleen de blaadjes)

Bereiding

  • Leg de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water en laat even weken. Vermaal de koekjes in een keukenmachine tot fijne kruimels of stop ze in een diepvrieszak en plet ze met een deegroller fijn. Smelt ook de boter.
  • Bekleed de bodem van een springvorm (ca. 20 cm Ø) met bakpapier en kwast de randen in met wat boter. Meng de koekkruimels in een kom met de overige boter. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk ook goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Klop de slagroom met de vanillesuiker lobbig en zet apart. Klop de roomkaas met de kristalsuiker in ca. 5 minuten luchtig. Knijp de gelatine uit en verwarm hem samen met 4 el water in een pannetje tot de gelatine opgelost is, maar laat het niet koken. Roer 2-3 el slagroom door de opgeloste gelatine. Spatel het gelatinemengsel door de overige slagroom. Spatel de slagroom voorzichtig door de roomkaas. Verdeel de vulling over de koekjesbodem en strijk glad.
  • Haal 5 el saus (zonder kersen) uit het blik vlaaifruit en verdeel in kleine hoopjes over de taart. Maak met behulp van een prikker een mooie swirl in het roomkaasmengsel. Laat de MonChoutaart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Haal de taart uit de koelkast en uit de vorm. Zet de taart op een taartplateau, verdeel het vlaaifruit eroverheen en garneer met kleine blaadjes munt. Snijd de MonChoutaart in punten en serveer.

     

    Heb je de smaak te pakken? Dan hebben we ook nog een recept voor een heerlijke kersentaart voor je!
brunch recepten
Blog

Brunch ideeën

Ontbijt en lunch in één. Dat klinkt al als een feestje. Vaak brunch je met een speciale gelegenheid. Maar je kunt je weekend ook extra

Lees verder »
ijskoffie maken
Blog

IJskoffie maken

Met warme dagen is het ontzettend lekker om ijskoffie te drinken. Bestel jij graag een ijskoffie buiten de deur? Probeer ’m eens zelf te maken!

Lees verder »