Gepost op

Zonder machine zelf ijs maken

zelf-ijs-maken-zonder-machine

Het heerlijke aan de zomer is dat je onbeperkt ijs kunt eten. Niet overdrijven, want dan word je dik, of misselijk. Of allebei. Maar een bolletje of 1, 2, 3 per dag moet toch kunnen.

Zelf ijs maken

IJs haal je bij de ijssalon. In Italië zijn heel goede. En in Kroatië kunnen ze er ook wat van. En gelukkig heb je in Nederland ook best goede. Maar dat zijn ze zeker niet allemaal. En uiteindelijk weet je ook niet precies wat ze er allemaal voor ingrediënten in doen. Misschien wil jij wel minder suiker, of juist meer. Of wel chocolade ijs, maar dan niet met koemelk bereid. Zoveel mensen, zoveel wensen. En daarom kun je jouw ijs beter zelf maken. Dat is nog leuk ook!

Zonder machine

IJsmachines zijn best prijzig. Tuurlijk, je hebt er ook een hoop plezier van. Maar je kunt ook ijs maken zonder machine.

ingredienten-voor-ijs

Ingrediënten

  • Een blik van 400 ml. gezoete gecondenseerde melk (google er even op, je kunt het gewoon kant-en-klaar kopen)
  • 500 ml. stevig opgeklopte slagroom
  • 1 theelepel vanille extract

Het recept

  1. Doe de gezoete gecondenseerde melk en het vanille extract in een mengkom en klop het met een garde goed door elkaar
  2. Klop de slagroom stijf in een aparte kom
  3. Schep met een spatel voorzichtig de slagroom door de gezoete melk
  4. Doe het geheel in een bakje dat in de vriezer kan, bijvoorbeeld een Snap Container zonder deksel. Gebruik een stukje wax paper of huishoudfolie om het bakje af te sluiten en ijskristallen te voorkomen
  5. Na 6 tot 8 uur in de vriezer kun je met een ijslepel of ijsboltang je eerste bolletje zelfgemaakt ijs rollen

Smaken en toppings

Chocolade

Schaaf chocolade met een dunschiller. En meng het door het ijs voor stracciatella. Of strooi het over het ijs heen als een topping.

Amandel of munt

Vervang het vanille extract door amandel- of muntextract. Of gebruik verse munt

Kaneel

Geef smaak aan het ijs door kaneel door het recept te mengen. Of gebruik het als topping en strooi het er met een bloemverstuiver overheen

Versierde ijsbollen

Heb je de prachtige ijsbollen geschept, strooi er dan nog wat versiersels overheen voor een prachtig aangekleed toetje. Enjoy!

Keukenhulpen voor zelf ijs maken

Deze handige keukenhulpen gebruikten we in dit recept